Котешките играчки крият някои опасности

котешки играчки Снимка: iStock

И грачките за котки обикновено са предвидени именно за тези домашни любимци - те са искрящи, цветни, шумни и подходящи за лов и преследване.

Дори и мъркащият ви приятел да преследва мишки, топки или да си играе с въдици, има една малка опасност - грапавият котешки език. Той може много лесно да се закачи за определени повърхности, дори и за играчки предвидени специално за тези приятели.

Нека да разгледаме няколко често срещани котешки играчки или техните компоненти, които представляват заплаха за мъркащия ви спътник!

Котешки играчки, закачени на връв

Едни от най-любимите дрънкулки, с които гальовните приятели обичат да си играят са въдиците. Докато тези играчки са чудесен начин както за физическа активност, така и за сприятеляване с котката ви, връвта може да се скъса и това да доведе до някои неприятни моменти. Когато тя се отдели от играчката, може да се закачи за грапавия език на котката ви или дори да се омотае около някой зъб. Тъй като грапавият език „съпровожда” храната назад към хранопровода, същото се случва и с предмети, които не трябва да се ядат.

Dogsandcats.bg

За да избегнете това, проверявайте дали връвта е здраво закачена за играчката. Когато видите, че е прегризана и скоро ще се откъсне, най-добре я отрежете и оставете само играчката, а междувременно купете нова въдица.

котешки играчкиСнимка: iStock

В допълнение, всички играчки на връв или такива, които са предназначени за игра между стопанин и котка трябва да бъдат прибрани на недостъпно за котката ви място. Ако бъдат оставени на бюрото или някъде, където мъркащият ви приятел ги намира, рискувате той да се заплете в тях, ако играе сам.

Малки частици от играчки или пера

Някои котешки играчки имат допълнителни украшения, които могат лесно да бъдат разкъсани и погълнати от мъркащия ви приятел. Случва се гальовният спътник да не ги повърне, нито да ги изкара чрез изпражнения, а те да останат в организма му. Това е опасно, тъй като крие рискове от запушване или стомашно-чревни проблеми.

Перата например, се разкъсват много лесно и могат без проблеми да задавят мъркащия ви приятел или пък да бъдат изядени.

Следете състоянието на играчките и тяхната цялост. Ако видите, че някоя от тях е много скъсана и очевидно липсват парчета от нея - потърсете ги.

Възможно е и да не успеете, но имайте едно на ум и следете пухкавия пакостник.

Играчки с камбанки

Много котешки играчки са направени така, че да издават шум, за да примамват и стимулират мъркащите приятели. Съществува обаче риск от тяхното поглъщане. Макар и повечето от тях да са достатъчно малки, че да преминат без проблеми през организма на котката ви, ако това не се случи, металът може да се разпадне в стомаха, което излага мъркащият ви приятел на токсичност.

Ако това се случи - потърсете ветеринаря си за съвет какво е най-добре да предприемете.

Подръчни материали у дома

котешки играчкиСнимка: iStock

Много мъркащи приятели могат да се забавляват с предмети, които имаме вкъщи. Ако заживеете с котка, трябва да свикнете да прибирате малките предмети в шкафовете, тъй като рискът от поглъщане и задавяне е много голям. Тези животни душат навсякъде и може най-обикновеният ластик за коса да се окаже заплетен в езика на пакостника. Всички панделки, ластици за коса, фиби, бижута и малки предмети са потенциална опасност за постоянно изучаващия домашен любимец.

Котешка трева

Котешката трева е страхотно лакомство. Освен че мяукащите приятели много я обичат, тя е чудесно средство против образуването на топки косми в корема. Опасността от нея обаче идва, когато тя е с ниско качество или пък е изложена на мухъл, неправилно съхранение, пестициди или други препарати, които обикновено се използват от хората.

Ако мъркащите приятели хапнат котешка трева с ниско качество, или такава, която е в лошо състояние, възможни реакции са лигавене, отказ от хранене или диария.

Играчките и забавлението са абсолютно задължителни, за да може мъркащият приятел да е щастлив у дома. Прекрасно е да имате много котешки дрънкулки, с които той да може да се забавлява. Все пак, внимавайте, ако забележите, че някоя играчка е скъсана или липсват части от нея.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още