Котешкото акне заразно ли е за други котки?

котка с акне Снимка: iStock

А кнето по брадичката е едно от най-често срещаните кожни заболявания при котките. Обикновено то се проявява като малки, фини бели или черни точки. Ако не се лекува обаче, може да се превърне в големи, грозни пъпки.

Хубавото на котешкото акне е, че не е заразно. Въпреки това, няколко мяукащи животни, които живеят в непосредствена близост, могат да се заразят заедно поради мръсна вода, споделени алергии, паразити или заразни инфекции.

Само защото котешкото акне не е заразно за други котки, не означава, че трябва да се игнорира.

котка с акнеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво е котешко акне?

Акнето ще се прояви като малки, неравни бели точки или черни точки по брадичката на котката. Ако се остави да продължи, те ще се превърнат в пъпки. Тези пъпки ще се спукат, което ще доведе до инфекция и кървене. Някои котки развиват единичен пристъп на акне и бързо се възстановяват. Други могат да се заразяват редовно.

Може ли котешкото акне да се предава от една котка на друга?

Акнето по брадичката е уникален проблем, персонализиран за отделната котка. Това означава, че гальовните приятели не могат да предават акне помежду си чрез близост.

котка с акнеСнимка: iStock

Въпреки това, всички котки, които живеят в непосредствена близост, могат да развият акне, привидно едновременно. Това не се дължи на зараза. Това предполага, че всички котки имат една и съща причина за появата на акне.

Причини за появата на котешко акне

Състоянието се причинява от излишък на кератин в кожата на котката. Това е протеин, който причинява запушвания на порите. Възможно е също така да се появи поради медицински проблеми, начина на живот на котката също може да е фактор. Помислете за следното:

  • Алергии
  • Стрес и безпокойство
  • Дерматит
  • Паразити
  • Трихофития
  • Краста
  • Вирусна или бактериална инфекция
  • Недостатъчна хигиена

Болезнено ли е акнето за котките?

котка с акнеСнимка: iStock

Акнето при гальовните животни може да бъде безсимптомно. Въпреки това, ако прерасне в пъпки, котката ви най-вероятно ще се почеше, а това вече може да доведе до болка и дискомфорт на гальовния приятел. Тъй като котките имат остри нокти, това ще отвори рани. След като това се случи, бактериите могат да се разпространят и ситуацията да се усложни. Затова следва да посетите ветеринарен лекар, за да предпише необходимото лечение.

Виж още