Котка и рибки: възможно ли е да съжителстват заедно?

котка и аквариум с рибки Снимка: iStock

А ко искате да държите да имате аквариум с рибки в у дома, където властва с мъркащият ви приятел, тази статия ще ви научи какво трябва да знаете за безопасността на двете животинчета!

Въпреки преобладаващите скептични разкази котките и рибите могат абсолютно да съжителстват мирно в един и същ дом. Все пак остава фактът, че котките са хищници и рибите са част от естествената им плячка. Поради това съществува възможност за конфликт, който може да навреди и на двете животни, ако не се управлява и предотврати правилно.

За щастие тези конфликти са лесни за разбиране и с основни познания за поведението на котките и рибите, можете да предотвратите пагубния край за вторите.

Как да обезопасим рибките от котките

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да си го кажем направо - аквариумът представлява овеселителен парк за котките! Вътре има бързодвижещи се рибки (които вероятно са и вкусни!), сменящи се светлини и звук на течаща вода. Всичко това привлича котките и това е съвсем в реда на нещата. Може да обезопасите аквариума по следния начин:

  • Одеяло или покривало

Това е най-лесният начин да накарате котката си да загуби интерес към аквариума. Виждането на движението на аквариума е голяма част от това, което привлича вниманието на гальовния приятел към него. Можете да премахнете изкушението почти изцяло, като покриете резервоара с покривало, одеяло или тъмен плат, когато не сте там, за да наблюдавате котката си. Просто се уверете, че капакът, който използвате, пасва правилно на резервоара и не виси надолу, където котката ви може да го достигне и да си играе с него.

  • Знаете ли, че рибите също се стресират?

Вашата котка може да нарани вашите риби, без дори да ги докосне. Рибите, подобно на хората, са силно податливи на стрес, който от своя страна може да има сериозни негативни последици за тяхното здраве. Котка, която се взира в аквариума цял ден, може бъде основен източник на стрес за вашата риба. Ако ѝ бъде позволено да почуква по стъклото или да седи върху капака на резервоара, това само ще увеличи стреса.

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Можете да разберете, че вашите риби са стресирани, ако се крият по-често, не ядат, стават летаргични, плуват в странни или нехарактерни модели или като цяло се държат по необичаен или нехарактерен начин. Хроничният стрес също може да отслаби имунната им система и да ги направи по-податливи на потенциално сериозни заболявания. Ако забележите някой от тези симптоми при вашата риба, първо проверете параметрите на водата си, за да се уверите, че няма проблем с вашето отглеждане. Ако това не е проблемът, помислете за настройка на камера, за да видите дали котката ви ги притеснява, когато не сте наоколо.

  • Аквариумите за риби могат да представляват опасност за котките, ако не са правилно настроени и поддържани.

Аквариумите са големи и тежки, особено когато са пълни с вода. Падащ аквариум лесно може да бъде фатален за котка. Поставете резервоара си на здрава, специална стойка, далеч от други мебели, които вашата котка може да използва, за да скочи върху него. Приберете кабелите за всякакви филтри, светлини или друга електроника, така че котката ви да не може да си играе с тях и случайно да дръпне резервоара. Освен това, въпреки че вашата котка може да харесва течащата вода, водата от аквариума не е безопасна за пиене и резервоарът трябва да бъде покрит с капак както за вашата риба, така и за вашата котка.

  • Дръжте аквариума с рибките в друга стая

Най-сигурният вариант е просто да държите рибките в различно помещение, ако това разбира се е възможно. Колкото повече избягвате контакта на котката си с рибките - толкова по-добре. Разбира се, ако нямате тази възможност, може поне да ограничите достъпа на котката до аквариума, когато няма никой вкъщи, който да следи ситуацията.

котка и аквариум с рибкиСнимка: iStock

Една щастлива и ангажирана котка е малко вероятно да притеснява аквариум. Ако можете да намерите дейности, които да поддържат ума и ловните инстинкти на вашия мяукащ приятел ангажирани, те ще бъдат твърде заети, за да дебнат рибките в аквариума. Това може да са хранителни пъзели, котешки играчки, повече игра с въдици и поставяне на котешко дърво до прозореца.

Лесно е и не е неочаквано котките и рибите да влязат в конфликт; това им е в природата и те все пак са животни. Внимателният собственик обаче може лесно да предотврати тези конфликти с необходимото планиране. Не можете да тренирате инстинктите на вашите домашни любимци, но можете да ги направите управляеми.

Виж още