Котката гризе пръстите ми

котка гризе пръсти Снимка: iStock

А ко откриете, че вашето коте гризе пръстите ви, това може да е закачлив жест, но не винаги е любимо на стопаните. Идентифицирането на това, което стои зад това поведение, може да ви помогне да предприемете подходящи действия за ограничаване на нежеланото поведение. Ако гризането прогресира до хапане, може да се наложи да проверите с ветеринар или да помислите какво провокира мъркащият приятел да гризе пръстите ви.

Какво значи, ако малко коте гризе пръстите на стопаните си

котка гризе пръстиСнимка: iStock

Гризането на коте може да бъде начин за успокояване на възпалени венци, раздразнени от никнене на зъби. Вашето коте може да гледа на вас като на заместител на майката и да дъвче по същия начин, по който е сучело от майка си. Мъничето, което хапе пръсти, може да бъде сладко, докато е малко, но може да се превърне в заучено поведение, което котката да пренесе в зряла възраст. Ограничете поведенията, когато започнат, независимо колко сладки могат да бъдат, или ще срещате трудности в бъдещ момент. Когато започне гризането, дайте на вашето коте нещо по-подходящо за дъвчене, като играчка, и се отдалечете.

Хапането на пръстите може да е зов за внимание и „покана“ за игра

Вашата котка може да се наслаждава на играта на хапане и гризане на пръсти, защото това означава забавно, интерактивно време с вас. Ако сте насърчавали поведението в миналото или сте го оставили да продължи и сте се ангажирали по положителен начин, вие сте затвърдили идеята, че това е нещо добро.

Dogsandcats.bg

котка гризе пръстиСнимка: iStock

Ако искате да спрете поведението - опитайте се да насърчите мяукащия домашен любимец да си играе с играчка и да дъвче нея, а не вашите ръце.

Котката ви може да е стресирана

Мъркащите животни могат да изпаднат в стрес или да развият обсесивно-компулсивни разстройства, като непрекъснато гризане или дъвчене. Това обикновено се случва при промени в домакинството или стресови фактори в околната среда. Опитайте се да поддържате редовен график за вашата котка, за да намалите потенциала за този проблем чрез редовно хранене, балансирана диета и чиста тоалетна. Уверете се, че котето се чувства удобно около други домашни любимци, членове на домакинството и гости. Ако мяукащият приятел предпочита да бъде сам, бъдете сигурни, че има място, което може да нарече свое, за да избяга от стресовите фактори.

Ръцете ви миришат добре

котка гризе пръстиСнимка: iStock

Вашата котка може да дъвче пръстите ви, защото миришат или имат добър вкус. Винаги мийте добре ръцете си, особено след приготвяне на храни с остра миризма - и особено на котешка храна. Използвайте неароматизирани кремове и лосиони за ръце, за да предотвратите и нежелано гризане. Ако вашата котка хапе пръстите ви, когато предлагате лакомства на ръка, просто ги оставяйте в купата.

Игривото гризане и закачки могат да се превърнат в хапане, ако не бъдат проверени. Обърнете внимание на вашия ветеринарен лекар за гризането, за да може той да изключи всички основни медицински или здравни проблеми, които биха могли да насърчават действието. Ако проблемът е поведенчески, защото котето се е научило така от малко - ще трябва да го отучите, като пренасочвате поведението към играчка.

Виж още