Котката ми бременна ли е или е с наднормено тегло?

бременна котка Снимка: iStock

А ко имате женска котка, която не е стерилизирана и излиза навън или има досег до други мъжки некастрирани котки, въпросът не е дали вашата котка ще забременее, а кога ще се случи това.

Некастрираната котка може да забременее още на четиримесечна възраст, когато самата тя все още е малко коте. Периодът на бременност е около 63-65 дни, така че вашето коте може да бъде майка, докато навърши само шест месеца! Ако остане некастрирана, тя може да се разгони, когато котенцата бъдат отбити (около осем седмици) и в рамките на още осем седмици да роди ново котило!

Кастрирането или стерилизирането винаги се препоръчва, тъй като популацията на котките е огромна и това е проблем в много държави, включително България. Така че за да не допринасяте допълнително за проблема, ветеринарите препоръчват да се погрижите за мъркащия си спътник с тази рутинна процедура.

Как да разберете дали вашата котка е бременна преди да посетите ветеринаря

бременна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-забележимият знак, че вашето коте е бременно е, че малките зърна на корема ѝ ще променят формата си и ще придобият наситен розов цвят. Случва се около две до три седмици от бременността. Освен това, може да забележите и други признаци, които ще станат забележими с напредването на бременността на котката, включват, разбира се, подуване на корема, повишен апетит и поведение на „гнездене“.

Как да разберете дали вашата котка е с наднормено тегло или е бременна

Ако вашата малка дама не е толкова изящна, колкото е била преди, и е била стерилизирана, тогава имате отговор на въпроса си - вероятно е похапвала повече. И обратното - ако котката ви не е стерелизирана и се разхожда навън - вероятно се е чифтосала с някой мъжки котарак.

Ако вашето коте има голям корем, тя вероятно е с наднормено тегло или може да има някакъв друг вид медицински проблем, така че е важно да направите преглед при вашия ветеринарен лекар. Затлъстяването е сериозно здравословно състояние и лечението му може да бъде трудно. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да съставите план за хранене и упражнения, за да накарате вашето коте да поеме по правилния път.

Котката ми е пухкава или с наднормено тегло?

бременна коткаСнимка: iStock

Това е често срещан въпрос въпрос! Може да бъде много трудно да се направи разлика с някои дългокосмести котки, чиито породи са известни с по-голям размер на тялото и/или гъста козина, като Мейн Куун, Норвежка корска котка или Сибирска котка. Ако смятате, че теглото на вашата котка е проблем (въпреки че е по-голяма котка, с много козина), консултирайте се с ветеринаря си. Тъй като вероятно правите редовни здравни прегледи и затлъстяването не е нещо, което се случва внезапно, вашият ветеринарен лекар може да ви каже дали трябва да направите промени сега, за да спасите себе си и вашето коте от бъдещи трудности.

Няколко действие, с които да помогнем на котката да отслабне

  • Сменете диетата

Ако имате коте, което трябва да свали допълнително тегло, прегледът на нейната храна и прием, може да помогне много за стартирането на процеса. Най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да предприемете каквито и да било промени, тъй като системите на котенцата не са създадени да издържат на „диета“, следователно внезапните промени във вида и количеството на храната всъщност могат да бъдат опасни и стресиращи за вашия мъркащ приятел.

  • Насърчавайте упражненията

Игрите и забавленията винаги са добре дошли не само когато котката ви трябва да свали някой друг килограм, а и по принци. Разходките навън на каишка също може да са добра алтернатива, ако котката ви харесва това и има спокойно място, на което да го правите.

бременна коткаСнимка: iStock

  • Обогатете нейната среда

Обърнете внимание на играчките и видовете игри, които тя харесва, и се запасете с играчки, с които може да играе, или дейности, които може да извършва сама или с дори с приятели котенца. Те включват котешки дървета, които изискват скачане, драскане или интерактивни играчки с пъзели, топчета и всичко, което насърчава вашата котка да скача, гони и да се движи.

Виж още