Котката ми е изяла пчела! Как да подходя?

котка и пчела Снимка: iStock

К отките са любопитни същества със светкавични рефлекси и изострени сетива. Ако мъркащият ви приятел е запален ловец, вероятно гони всичко, което му се изпречи на пътя и с голямо удоволствие хваща мухи и буболечки. Може ли да се случи нещо обаче, ако котката хване пчела и я погълне?

Опасности за котките от ужилване от пчела

Всички знаем, че пчелите могат да имат неприятно ужилване. Котките обаче са много стоически настроени и не винаги ни казват, когато ги боли. Затова, ако котката ви си е играла с пчела, трябва да я наблюдавате внимателно за признаци дали е ужилена.

котка и пчелаСнимка: iStock

Пчелите не са отровни за котките и те не би трябвало да имат проблеми с храносмилането им. Ако бъде погълната цяла, пчелата ще бъде усвоена по същия начин, както всеки друг протеин. Самото жило е единствената част от пчелата, която е потенциално опасна за котката ви, тъй като там се съхранява отровата и дори мъртвите пчели могат да ужилят.

Dogsandcats.bg

Вредят ли пчелните ужилвания на котките?

Ужилването от пчела може да бъде доста болезнено за вашата котка, тъй като причинява подуване и локално възпаление. Ако остане самото жило, това може да причини допълнителен дискомфорт.

котка и пчелаСнимка: iStock

Ако мъркащият приятел е имал късмет да избегне ужилването в процеса на хранене, пчелата ще премине през храносмилателната система без проблеми. Но повечето котки се ужилват, ако изядат пчела. Обикновено те имат ужилени уста или лице, а понякога и лапи, тъй като с тях се се опитват да хванат пчелата.

 • Огледайте котката си

Първото нещо, което трябва да направите, е да огледате внимателно котката си - най-важните места, които трябва да проверите, са около лицето, вътре в устата и лапите. Симптомите на ужилване ще се проявят почти веднага, така че ще можете бързо да разберете дали нещо не е наред.

 • Опитайте се да отстраните жилото

Понякога жилото остава в кожата на котката ви - ако случаят е такъв, трябва да се опитате да го отстраните, ако котката ви остане на едно място. Не правете това, ако има вероятност да бъдете ухапани или да забиете жилото още по-надълбоко. Вместо това изчакайте ветеринарния лекар да извърши процедурата.

 • Свържете се с вашия ветеринарен лекар

котка и пчелаСнимка: iStock

Обадете се на ветеринарния си лекар, за да си уговорите час за преглед на котката. Важно е да разговаряте със специалист, който може да направи преценка за сериозността на риска за вашата котка.

 • Не давайте никакви лекарства, освен ако не са препоръчани от ветеринарения лекар

Понякога в интернет се препоръчват антихистамини без рецепта, но съставките на някои продукти могат да бъдат токсични и потенциално фатални за вашия домашен любимец, затова никога не давайте лекарства, без първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Симптоми на ужилване от пчела при котките

Наистина е важно да наблюдавате внимателно котката си, ако смятате, че може да е била ужилена от пчела - някои симптоми са доста трудни за забелязване, но признаците на алергична реакция ще бъдат по-очевидни и ще изискват спешно лечение при ветеринарен лекар.

Ако котката ви е изяла пчела, лицето и устата са областите, които е най-вероятно да бъдат засегнати. Ужилванията в устата и гърлото са особено опасни, тъй като отокът може да причини на котката ви затруднено дишане. Следете за следните признаци:

котка и пчелаСнимка: iStock

 • Подуване в областта около ужилването
 • Мяукане или вокализиране
 • Обръщане на по-голямо внимание на определена област, например облизване или гризане
 • Хапане на мястото около ужилването

Ужилването от пчела може да предизвика алергични реакции при котките, така че е важно да забележите признаците бързо:

 • Слабост и колапс
 • Бързо дишане или затруднено дишане
 • Повръщане и диария
 • Прекомерно подуване в областта около ужилването
 • Бледи венци

Алергичните реакции и анафилактичният шок могат да бъдат животозастрашаващи за вашия домашен любимец - ако котката ви проявява някой от тези признаци след ужилване от пчела, трябва да я заведете на ветеринарен лекар за спешно лечение възможно най-скоро.

котка и пчелаСнимка: iStock

Ако котката ви е изяла пчела, има вероятност да е била ужилена преди това. Ужилването от пчела може да бъде опасно за котките, особено ако не се лекува или доведе до алергична реакция. Важно е да следите за признаци на ужилване и бързо да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Ужилването може да се лекува лесно в клиниката и котето ви да се върне към нормалния си живот за нула време!

Винаги е най-добре да отвлечете вниманието на котката си, ако я видите да си играе с пчела - извикайте я настрана или я дръжте на закрито, за да избегнете опасността, след което се поглижете пчелата да излезе обратно навън.

Виж още