Котката ми е сърдита след посещение при ветеринар

котка при ветеринар Снимка: iStock

В етеринарните посещения, въпреки че са от съществено значение за здравето на вашата котка, често могат да бъдат стресиращи и разстройващи за гальовните приятели. Едно пътуване до ветеринарен лекар може да включва стресови фактори като влизане в транспортна чанта, пътуване с кола и други домашни любимци. Ако добавим и инжекции и лекарства към всичко това и имаме рецепта за стресирана котка.

Този стрес може да доведе до това котките да се държат по различен начин след посещението и да изглеждат така, сякаш не вярват на собствениците си. Вероятно се чудите дали сте загубили доверието на котката си и дали те ще ви се довери отново след посещението при ветеринар.

Добрата новина е, че вашата котка определено ще ви „прости“, но може би след известно време. Просто ѝ трябва малко време и спокойствие, за да се възстанови от стресиращото преживяване. Имаме няколко съвета, които да помогнат на посещението при ветеринар да премине възможно най-гладко и без стрес за вашата котка.

С тези съвети и много любов и търпение вашата котка отново ще се държи като себе си и ще ви се довери след посещението при ветеринар.

Dogsandcats.bg

Ветеринарното посещение на котката

котка при ветеринарСнимка: iStock

Ветеринарните посещения са от съществено значение за котките на всички етапи от живота. Те се нуждаят от своите ваксинации, профилактика срещу паразити, кастрация и грижи, когато са болни или изпитват болка. Ветеринарите осигуряват необходимото медицинско лечение за нашите котки, когато имат нужда от него. Те имат за цел да задържат нашите спътници с нас възможно най-дълго и да бъдат максимално здрави.

Котките обаче могат да бъдат стресирани, когато отиват във ветеринарната клиника по същия начин, по който ние се притесняваме от зъборекар, взимане на кръв или друга манипулация, от която се страхуваме.

Котките обичат да контролират околната среда. Техният стрес започва от самото начало. Те се поставят в транспортна чанта, което е много малко затворено пространство, а след това вероятно в кола. Пътуванията с кола обикновено са много шумни, проади трафика.

Докато котката пристигне при ветеринаря, тя вече е стресирана. Ако в чакалнята има други котки и кучета, това обикновено е прави нещата още по-лоши.

След това котката се преглежда от ветеринарен лекар, като вероятно получава таблетки и инжекции като част от лечението. Котките не разбират защо се случва всичко това и освен че са стресирани, вероятно изпитват болка (поради болест, неразположение или друго - причината поради която в крайна сметка сте ги завели на ветеринар).

Какво се случва, когато котката ми се прибере от прегледа при ветеринаря?

След цялото това неприятно преживяване котката се прибира отново в транспортната си чанта и изминава пътя обратно с колата. Както можете да си представите в този момент, тя може да се чувства много стресирана. Това ще я накара да се държи различно от начина, по който обикновено го правят у дома. Може да се чудите дали вашата котка ще ви се довери отново след посещение при ветеринаря.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Ако имате други домашни любимци, те може да се държат по различен начин спрямо вашата котка, защото миришат на различно. Разделете ги за известно време, ако има признаци на страх или агресия като съскане и ръмжене.

Как да намалите стреса за вашата котка след посещението при ветеринар

Не е необходимо посещенията при ветеринарен лекар да са стресиращи или травматизиращи. Има много неща, които можем да направим, за да намалим страха за котките по време на посещение при ветеринар.

1. Поставяне на котката в транспортната чанта

Пътуването в кола може да бъде много стресиращо за всяка котка. За да намалите стреса им, използвайте подходяща котешка чанта, която е достатъчно голяма за размера на вашата котка. Котките трябва да са свикнали с чантата си, както и с возенето в кола, затова е добре да ги „тренирате“ от малки, ако имате тази възможност.

Хубаво е да оставяте транспортната чанта около играчките на котката си, за да може тя да влиза и излиза от нея, да играе и дори да спи в нея. Така ще я превърнете в част от нейните любими места и няма да се чувства толкова некомфортно, когато се наложи да я вкарате в нея и да отидете до ветеринаря.

2. Пътуване в колата с вашата котка

котка при ветеринарСнимка: iStock

Открийте кой е най-комфортния начин за гальовния приятел да пътува - в краката ви, извън клетката си или пък с клетка поставена на седалката до вас. Избягвайте силни шумове, пуснете музиката тихо в колата и карайте внимателно без нерви и по спокоен маршрут (ако това е възможно). Лакомствата винаги помагат, стига котката ви да може да приема такива преди посещението при ветеринар. Ако не - въоръжете се с играчки.

Как да намалим стреса във ветеринарната клиника

Първо, намерете ветеринарен лекар, който е приятелски настроен към котките и има подходяща за котки практика, с отделение, което разделя животните. Също така трябва да е лекар, с когото имате сходни разбирания за отглеждането на животните и работите в екип за здравето на вашата котка.

Котките, които са особено стресирани във ветеринарната клиника, могат да се възползват от успокоително лекарство преди и по време на посещението. Вашият ветеринарен лекар може да обсъди това с вас по-подробно и да препоръча лекарство, ако смята, че е подходящо в случая на вашата котка.

Как да успокоим котката, когато се приберем от ветеринаря

Когато се приберете у дома, котката ви може да изглежда, че не ви вярва след посещението си при ветеринаря. Проявете търпение и разбиране към нея. Говорете нежно и успокояващо и ѝ дайте пространство. Дайте на котката любимото ѝ лакомство, играчка или пък я оставете на спокойствие.

Запазете спокойствие

котка при ветеринарСнимка: iStock

Като собственици на домашни любимци е съвсем нормално да се притесняваме за нашите космати спътници. Стресът и притеснението обаче ще се отразят върху домашния любимец и той ще бъде още по-неспокоен. Затова, колкото и да е трудно - трябва да останем спокойни. Така ще вдъхнем увереност на котката ни и самата тя може да бъде по-спокойна.

С време, търпение и увереност, котка, която се държи различно след посещение при ветеринар, ще се върне към нормалното в рамките на дни.

Посещението на котката ви при ветеринар може да бъде стресиращо и тя може да се държи така, сякаш не ви вярва след това. Можете да намалите стреса от момента, в който поставите котката в транспортната чанта, по време на пътуването с колата и във ветеринарната клиника. Независимо от резултата, вашата котка няма да ви се сърди вечно, че сте я завели на ветеринар. Проявете търпение и разбиране и тя отново ще дойде при вас!

Виж още