Котката ми има ли нужда от нашийник

котка нашийник Снимка: iStock

Н ово котешко попълнение в семейството е невероятно вълнуващо! Но може да имате период на учене, когато става въпрос за грижите за мъркащия домашен любимец и неговото здраве. Котките са териториални същества и това води до потенциални проблеми при присъединяването към ново семейство и дом. Някои гальовни животни може да се чувстват дезориентирани и да направят опит да се върнат в стария си дом - било то приют или друго семейство.

В случай че котката ви прави чести опити да избяга или е обучена да се разхожда навън, тъй като живеете в къща или нисък етаж на блок, то със сигурност трябва да вземете известен брой мерки, за да я защитите от изгубване.

Достатъчен ли е микрочип, за да предпазя котката ми

Макар че микрочиповете са чудесен метод, по който можете да откриете изгубената си котка (стига тя да попадне при ветеринарен лекар, който да сканира тялото ѝ), все пак колкото повече идентификация има мъркащият спътник - толкова по-добре. За предпочитане е да поставите нашийник около врата на вашата котка с идентификационен етикет и информация за контакт. Разбира се, трябва да отчетем, че не всяка котка ще позволи да ѝ се постави нашийник. Ако вашата не е никак щастлива о този аксесоар и успява да го отстрани сама без проблеми - не ви остава друго освен микрочип.

Какво представляват нашийниците за котки

котка нашийникСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разликата между нашийниците за котки и кучета е, че тези които са предназначени за мъркащи животни са по-малки като размер. Относно цветове и видове - можете да откриете най-различни, а по функции също могат да варират:

  • Светлоотразителни нашийници
  • Нашийници против бълхи и паразити
  • Електронни нашийници

И все пак - котките на закрито имат ли нужда от нашийник?

Да, нашийниците все още се препоръчват за домашни котки - дори ако мъркащият спътник ви остава само на закрито. В случай че мяукащият спътник успее да си прокара път навън, той може много лесно да бъде сбъркан с бездомна котка. Наличието на яка около врата с идентификационен етикет увеличава шанса вие и вашата котка да се съберете отново.

Изгубването на домашен любимец може да бъде мъчително преживяване и е много важно да направите всичко по силите си, за да запазите котката си в безопасност. Това включва множество форми на идентификация за вашия домашен любимец, включително поставяне на микрочип и носене на нашийник.

Вижте още:

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Какво да правя, ако котката ми избяга

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Виж още