Котката ми ме напада, когато си лягам да спя

котка през нощта Снимка: iStock

Д окато някои мъркащи приятели заспиват в краката ни сяка вечер и дори не разбираме, че са там, други – не просто показват присъствието си, но и... скачат върху нас. Любопитното е, че това се случва точно когато си легнем в леглото. До преди една минута сме били сгушени на дивана, но в момента, в който се отправим към спалнята – нещо сякаш кликва в мозъка на домашния ни любимец и той започва да скача, атакува, играе, а ние сме уморени и единственото, което искаме е да се отправим в страната на сънищата.

Всички сме виждали как мъркащите приятели си играят с движещия се юрган и скачат върху краката ни, което донякъде е приемливо. Но става малко прекалено, когато тези животинчета започват да скачат върху лицето ни.

Каква е причината за този внезапен изблик на енергия в котките и можем ли да направим нещо, за да ги успокоим?

Котките ловуват през нощта

В дивата природа котките са предимно нощни ловци - преследват гризачи и друга плячка точно през това време. Дори и у вас да е невъзможно да хванат някоя мишка, тези домашните котки трябва да поддържат фолмата си на ловец и тренират – те гонят каквото им скимне, дебнат сенки и отблясъци, събарят неща от масата, хвърлят се върху нас...

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият ви приятел прекарва по-голямата част от деня сам, защото вие сте на работа, той е изпълнен с енергия и вечер е готов за нови подвизи. Още повече, че вие сте у дома и настроението му със сигурност е силно приповдигнато.

Докато сте в леглото, вие се движите

Може да се унасяте в сън, но това не означава, че не се движите. Ако кракът ви потрепва под завивките, въртите се в леглото, премествате косата си, мяукащият ви спътник няма да пропусне нито едно от тези движения. Още повече, че по-голямата част от тялото ви, която се движи е под завивките. Котката ви не осъзнава, че вие сте под тях, тя просто вижда нещо движещо се под завивката. За нея, това означава или плячка, или страхотна игра. За съжаление, ако завивката ви не е дебела – може да ви заболи. Изпитвали сме го доста пъти.

котка през нощтаСнимка: iStock

Скука

Ако котката ви прекарва деня си сама, спейки от стол, на диван, на котешко дърво, за нея единственото време за игра с вас е когато сте вкъщи, а вие през по-голямата част – спите. За да спасите мъркащия си приятел от отегчение – отделете време за игра преди лягане. Да не говорим, че това е начин, по който изграждате специална връзка с домашния си любимец и е почти задължително да го правите колкото се може по-често. Ако установите навик за игра преди лягане, още по-добре, защото котките обичат рутината. Те ще знаят, че ще им обърнете внимание, след което ще заспите.

Освен че ще се забавлявате взаимно, играта ще измори котката ви, а в съчетание с малко храна – със сигурност ще я успокои поне за известно време през нощта.

Манипулиране

Не само вие научавате неща за домашния си любимец, но и той за вас. Котките са доста интелигентни и наблюдателни същества. Те доста умело си служат със знанията, които са натрупали от съжителството с вас. Ако вие си лягате и мъркащият ви приятел започне да играе върху вас, най-вероятно вие ще станете и ще му дадете храна. Или пък, ако сте затворили вратата си, но той мяука силно пред нея и ви пречи да заспите – най-вероятно също се го почерпите с храна.

Това са доста често срещани грешки, които собствениците на котки допускат.

Тези животни се научават на това поведение и знаят какво да направят, за да получат повече храна.

Колкото и да е трудно – за доброто на вашия сън и здравословното тегло на гальовния приятел – не бива да му давате храна, само за да ви остави да поспите. Научете мъркащия си приятел кога е времето за хапване и когато се размяука вечер, защото иска още – бъдете силни и не се поддавайте. Хубавото е, че тези животни са адаптивни и могат да се тренират на доста неща. Просто трябва постоянство и търпение от ваша страна.

котка през нощтаСнимка: iStock

Болка

Извън поведенческите разсъждения за това поведение на котките, ако скачането върху леглото вечер е нещо необичайно за иначе спокойния ви домашен любимец – има вероятност по този начин той да ви „казва“, че нещо го боли. Ако това е придружено с някакви други симптоми и разлика в поведението – поговорете с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че всичко е наред с обичания ви мъркащ приятел.

Ще се съгласим, че не е никак приятно домашният ни любимец да скача върху нас и то точно в момент, в който сме отпуснати и не можем да реагираме. Това, до известна степен, може дори да е опасно за вас, защото мъркащите приятели имат нокти, а вие – лице и очи, върху които той би могъл да скочи. В никакъв случай неговите намерения не са лоши, но в тази ситуация котката ви се води от диви инстинкти, които я карат да се хвърли върху нещо движещо се. За да прекратите тази практика – отделяйте време за игра вечер преди да заспите. Също така, подгответе малко храна или лакомство след играта за награда. Бъдете последователни и със сигурност ще успеете да успокоите до известна степен буйния си съквартирант.

Вижте още:

Как котките манипулират стопаните си

Колко точно са умни котките

Виж още