Как котките манипулират стопаните си

котка в кухня Снимка: Pixabay

Ш егата, че котките притежават стопаните си, а не стопаните – котките, не е случайна. Мъркащите приятели наистина се радват на забележително внимание, дори са си спечелили прозвището „Царете на интернета“. Любопитно е, че собствениците на котки са истински обсебени от тях и им се възхищават във всяко едно отношение. Дори и когато ги драскат.
Предвид че тези животни са интелигентни, нищо чудно да са се научили да се възползват от силната любов на хората и да ни... манипулират. Всъщност,

учени установяват, че гальовните ни приятели са изградили различни техники, най-вече за да си изпросят повече храна - най-вече чрез мяукане и мъркане.

Мъркащите приятели от векове живеят с хора и можем да кажем, че еволюират с нас. Съвсем в реда на нещата е да са се научили как да се държат с нас, за да получат „своето“.

Dogsandcats.bg

Котките контролират ли хората

Сладки котетаСнимка: Pixabay

Преди цялата статия да звучи като теория на конспирация, искаме да кажем, че мъркащите приятели наблюдават нашето поведение и изучават как реагираме в определени ситуации. Същото правят и малките деца. Ако не са сигурни как да постъпят – те наблюдават възрастните или хората около тях – и се „ориентират“ как следва да се държат. Разбира се когато порастнем продължаваме да го правим. Всички можем да се сетим поне за един пример когато се е случило „странно“ или непознато за нас – ние наблюдаваме какво правят хората наоколо или нашите приятели, които имат повече контекст и се напасваме към ситуацията.

Като цяло това е сложен процес и според наблюдения е характерен за интелигентни животни.

Проучване, при което мъркащи приятели са поставени в необичайна ситуация, потвърждава, че те гледат как реагират собствениците им и възприемат това поведение като „правилно“. Например, ако някой ваш съсед пробива дупки с бормашината си, гальовният ви приятел ще се уплаши от силния шум. Ако обаче, види, че вие не реагирате по абсолютно никакъв начин (защото за вас това е нормален звук), домашният ви любимец ще е склонен да се успокои, защото това значи, че нищо страшно не се случва.

Тази способност на котките да ни наблюдават и да се „учат“ от начина, по който реагираме, може да обясни как те започват да ни „манипулират“. Мъркащите приятели са интелигентни същества и могат да открият как да си спечелят вниманието ни, когато искат нещо (най-вече храна, разбира се).

Как котките „манипулират“ хората

Сладки котетаСнимка: iStock

Трябва да отбележим, че не искаме да кажем нищо лошо с думата „манипулация“, тъй носи доза негативно звучене. Все пак, котките просто искат да си изпросят повече храна, лакомство или нашето внимание, което не е толкова страшно. По какви начини го правят?

  • Мъркане

В проучване, учени откриват, че мъркащите приятели използват специален вид вокализация, когато искат храна от собствениците си. В тестът участват 10 котки и 50 човека, като се тестват различни ситуации, в които гальовните приятели мъркат, как променят честотата на мъркане, когато искат храна. Установява се, че в моментите, които котките целят нещо от стопаните си, те мъркат по по-силен начин, който хората определят като „спешен“ и веднага реагират – дават им храна.

„Нормалното“ котешко мъркане, което чуваме докато галим домашния си любимец е по-тихо и приглушено, докато „спешното“ такова е по-силно и вибриращо, което (логично) подтиква хората към действие.

В проведения експеримент участват различни хора – собственици на котешки домашни любимци, но такива, които не притежават котка. Любопитното е, че откликват по сходен начин – определят мъркането като „спешно“. Защо хората реагираме на този звук обаче, е предмет на дискусия. Предполага се че напомня на човешко бебе, което плаче за храна и нашият инстинкт се задейства.

  • Мяукане

Съществува теория, която гласи, че гальовните приятели много добре знаят как да мяукат, за да поучат това, което искат. Също така, ако в дома сте семейство, котките се научават как реагира всеки един член и са склонни да мяукат за храна към този, който проявява слабост към техния зов.

В изследване на учени, които наблюдават около 100 вида мяукания от 12 котки и как доброволци реагират на тях, се установява, че когато мяукането е силно, натрапчиво или неотложно – хората реагират на него.

Със сигурност и вие бихте потвърдили това. Когато вечер затворите вратата на стаята си, защото мъркащият ви приятел е много активен и не ви оставя да спите, той започва да мяука много силно и продължително, което е в голям контраст когато мяука, защото е щастлив и си играе. Като цяло,

гальовните животни не са изградили някаква тайна стратегия, с която да ни манипурат, но са се научили, че когато са настоятелни, може би ще сме по-склонни да удовлетворим желанията им.

  • Котките са много сладки

Сладки котетаСнимка: iStock

Всеки собственик на домашен любимец ще потвърди, че мисли най-прекрасните неща за него – колко е добър, сладък, красив и т.н. Независимо че това понякога не е истина. Проведено изследване показва, че хората наистина мислят котките за много сладки или по-точно – почти колкото човешки бебета. Причината е голямата глава, кръгло лице и големи очи, каквито имат бебетата и котките. Предполага се, че тези черти за хората са изключително сладки и ни мотивират да се грижим още повече за тези същества и да им обръщаме внимание.

Не е за изненада, че се впускаме веднага да им помогнем или угодим, просто защото ги намираме за невероятно сладки и не можем да се сдържим!

Нарочно или не, мъркащите приятели имат известно влияние върху нас, и знаят как да си спечелят допълнителна порция храна или гушкане. Докато второто е напълно безопасно и няма проблеми да галим и да се радваме на мъркащия си приятел колкото искаме, то прекомерното хранене крие много големи рискове от затлъстяване. Нашият съвет е да бъдете силни и да не позволявате на гальовния ви приятел да „нарушава правилата“, защото в крайна сметка, това е против неговия интерес. Радвайте се на котките си като си играете на различни игри или гледате телевизия заедно сгушени на дивана, но не печелете любовта им като им угаждате за абсолютно всичко.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Как котката показва, че ви обича

Какво мисли котката ми за мен

Виж още