Котката ми ме ухапа внезапно

котка хапе ръка Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да галите мяукащия си спътник, който изглежда привидно спокоен, а всъщност да ви ухапе от нищото? Докато при малките представители това може да не остави големи рани у вас, за съжаление големите породи котки като Мейн куун, Сибирска котка, Норвежка горска, Бенгалска и други имат много големи зъби, които биха могли да стигнат без проблем до ваше сухожилие.

Всеизвестно е, че мъркащите представители имат проблеми с близостта и могат да бъдат свръхстимулирани доста бързо. Ако имате котка, която драска и хапе по време на приятелско галене - бъдете подготвени. В един момент я галите, а в следващия - ви захапва, защото иска да спрете! Тази внезапна промяна често е резултат от противоречиви емоции. Много котки едновременно обичат и мразят да бъдат докосвани.

Дори и ако наблюдавате как две котки общуват, ще забележите, че те променят настроенията си за секунди. Както в един момент се облизват една друга и се държат дружелюбно, в следващия момент - започват да се карат и ласките преминават бързо в битка.

Как да погаля котката ми

Ако галите домашния си любимец по „правилния начин“, бихте могли да си спестите донякъде внезапно ухапване или одраскване. Най-любимите им места са шията и главата, така че ако ги галите там - няма да сбъркате. Също така се старайте сесиите на милване да са кратки. Ако продължите твърде дълго - можете да си навлечете гнева на темпераментния ви приятел!

Dogsandcats.bg

Факт е, че съществуват мяукащи животни, които обожават да бъдат галени и се наслаждават на това с часове, докато до други - човек не може дори и да припари! Повечето представители попадат някъде по средата, което затруднява нас, собствениците, тъй като често е трудно да разчетем как следва да се държим с мяукащия ни спътник.

Как да разбера сигналите на домашния ми любимец

Котките имат свои собствени начини да кажат „Достатъчно!“ или „Не ме докосвай там!“. Понякога те просто се отдалечават, друг път ни показват нокът или пък ни захапват. Някои от знаците, че е добре да спрете да докосвате мъркащия си приятел са следните:

  • Мъркането се променя в гневно ръмжене или съскане
  • Ушите отиват назад и стават плоски
  • Опашката започва да маха бързо или да бие по пода
  • Кожата потреперва
  • Зениците се разширят
  • Ноктите се показват
  • Краката или раменете се стягат
  • Гледа ръката ви видимо съсредоточено, както когато гони нещо
  • Може да вдигне лапа

Веднага щом забележите рязката промяна в настроението, просто отстъпете. Изтеглете ръката си плавно, тъй като ако го направите рязко, можете да ядосате мъркащото животинче или пък да провокирате допълнителен интерес у него и да понечи да хване с лапи ръката ви, за да я захапе.

В случай, че продължите да галите мъркащия си приятел, дори след като ви е дал сигнал, че му е достатъчно (както често се случва), на него не му остава друг избор освен да атакува и вие сте ухапани. В този случай обаче, не котката ви е виновна, тъй като ви е предупредила.

Как да накарам котката ми да спре да ме хапе

На всички често ни е трудно на устоим на тези сладки пухкави приятели, но не трябва да забравяме, че те са живи същества и трябва да ги уважаваме. Представете си, ако някой иска постоянно да ви прегръща или да пипа косата ви. Със сигурност ще ви е приятно, но до един момент!

Повечето мъркащи спътници ще свикнат с вас и малко по малко ще ви позволяват да ги галите повече, когато спечелите доверието им. Ако котката ви остане при вас няколко минути - възползвайте се да я гушнете или да я погалите, но не прекалявайте! Можете да я милвате за малко, след което да не правите нищо няколко минути, докато тя продължава да седи до вас. След това пак я погалете за малко и отново я оставете на спокойствие.

Този подход би могъл да помогне, тъй като домашният любимец ще разбере, че вие няма да го „претоварвате” с милувки, а уважавате личното му пространство.

Ще забележите, че когато се научите да давате свобода и пространство на мъркащия ви приятел, шансът той да започне да се чувства по-комфортно покрай вас е голям. Съответно - котката ви може да започне да идва повече при вас и да ви позволява да я галите по-дълго време. В тези случаи тя ще знае, че не е нужно да прибягва до ухапване, за да покаже, че не иска да бъде докосвана, а ще е наясно, че вие разчитате по-фините ѝ сигнали.

Всички живи същества имаме нужда от определено пространство. Котките не са изключение. Често си мислим, че те са виновните и агресивните в ситуацията, а всъщност се оказва, че те са ни предупредили с ръмжене или друг знак, че искат да бъдат оставени на спокойствие.

В момента, в който се научим да разчитаме поведението на домашния любимец и да го уважаваме - ще можем да живеем по-спокойно с него без да се притесняваме дали ще ни ухапе във всеки един момент. Макар и котките да се обучават трудно, имайте предвид, че те са интелигентни животни и с повече ангажираност от ваша страна можете да постигнете известни резултати!

Виж още