Котката срещу елхата: кой ще победи?

котка и коледна елха Снимка: iStock

В ероятно сте чували поне една история за котка, която съборила елхата в усърдието си да скочи върху нея или направо се наслаждавате на този „спектакъл“ всеки ден у дома! Въпреки че може да са сладка комбинация, котките и коледните елхи могат да бъдат и разрушителна сила. Ако празнувате Коледа или ако украсяването на коледна елха е част от празничната ви традиция, разбирането как да го обезопасите, може да ви помогне да сте сигурни, че вашето коте и вашето дърво ще останат здрави през целия сезон.

Котките и коледните елхи: вечните „врагове“

Въпреки че може да изглежда почти невъзможно да държите котката си далеч от коледната си елха - особено ако имате малко, игриво котенце - можете да предприемете стъпки, за да предпазите вашето любопитно катерещо се коте от опасност. Добро място да започнете е да знаете кои аспекти на вашето празнично дърво представляват потенциална опасност за вашата котка.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

 • Опасност от иглите

Тези малки иглички, които падат навсякъде около елхата, могат да бъдат токсични и по друг начин опасни за вашето коте. Боровите иглички могат да причинят гадене, повръщане, дразнене на кожата или нараняване на стомаха, ако бъдат погълнати. Сокът от тези дървета също е токсичен за вашата котка.

Dogsandcats.bg

Ако вашето коте дъвче игличките и клоните на елхата, може да изпита повръщане, диария, спазми и лигавене. Ако забележите някой от тези признаци, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Затова е необходимо да поддържате зоната около елхата си пометена и подредена и винаги наблюдавайте котката си, когато е около коледната елха. Ако вашето дърво е в друга стая, затворете вратата, за да държите гальовния приятел далеч от него, докато ви няма.

 • Лампички

Електричеството и котките не са чудесна двойка и котката ви също може да се оплете в разхлабени кабели. Ето няколко начина да защитите вашия космат приятел от това да го хване ток и все още да имате блестящо дърво:

котка и коледна елхаСнимка: iStock

 • Увийте жиците плътно около клоните, за да ограничите висящите лампички.
 • Избягвайте мигащите светлини, които могат да привлекат котката ви.
 • Покрийте всички кабели, водещи от елхата до вашия контакт (опитайте да ги прекарате зад мебели или да ги обезопасите с предпазители за кабели).
 • Проверявайте проводниците често за повреди от зъби или нокти.

Винаги изключвайте дървото от контакта, когато наблизо няма никой, който да надзирава вашата котка. Ако смятате, че котката ви може да е сдъвкала някой кабел, проверете устата ѝ за признаци на изгаряния и потърсете изгорени косми и мустаци. Ако подозирате, че е била наранена от дъвчене на лампички, незабавно обадете на вашия ветеринарен лекар.

 • Стъкло и остри орнаменти

Не можете да обвинявате котката си, че обича орнаменти. Тези лъскави, люлеещи се предмети приличат много на играчки - вашата котка не знае, че украшението, което току-що е съборила от дървото, е семейна реликва от трето поколение. И така, как да накарате котката си да остави скъпоценните ви украшения на мира?

Стъклените орнаменти и орнаментите с остри ръбове също могат да навредят на вашата котка. Затова опитайте следното:

 • Изберете нечупливи орнаменти. Това ще предпази вашето коте от това да счупи коледна играчка и да се нарани на острите ѝ парчета. А и вие няма да тъжите за счупени играчки.
 • Окачете орнаментите стратегически. Поставянето на тези играчки към центъра на дървото и избягването на ниско висящи клони ще ви помогне да ги направите по-малко достъпни за любопитните лапи на вашата котка. Все пак имайте предвид, че котките винаги достигат до плячката си!
 • Бъдете хитри. Ако котката ви е обсебена от елхата, помислете за декориране с прости хартиени орнаменти и хартиени гирлянди, за да защитите котката и вашите орнаменти. Вярно, няма да е най-красивата елха на света, но пък може да бъдете изобретателни и да я направите също толкова приказна колкото и с красивите стъклени играчки.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Няколко допълнителни съвета за коледно дърво, безопасно за котки

Най-добре е да държите елхата в стая, в която котката ви не влиза. Ако това не е възможно, ето някои други предложения:

 • Прикрепете дървото към стената или тавана.
 • Инвестирайте в здрава стойка за дърво.
 • Освободете мястото от мебели. По този начин вашата котка няма да може да използва близката маса, диван или лавица, за да се хвърли направо в елхата.

Не е лесно да имаме коледна елха и котка едновременно, но с повече усилие и креативност може и да се окаже възможно. Пожелаваме ви весели празници и здрави котки и елхи!

Виж още