Котките хапят ли, за да покажат обич?

котка хапе Снимка: iStock

К огато котка хапе, това не се дължи непременно на гняв или агресия. Мъркащите животни могат да ви дават „нежни ухапвания“, които могат да се тълкуват като форма на обич.

Котките хапят, за да покажат обич и да привлекат вниманието на стопанина си. Вместо да хапят силно, те ще хапят нежно част от тялото си (най-вероятно ръцете или пръстите), за да комуникират. Това най-често се случва, когато котките се чувстват свързани със стопаните си. Леко хапане се случва и когато малките котенца си играят. Те хапят като част от забавна игра и нямат много сила да хапят силно. В други ситуации нежното ухапване служи като предупреждение, че вече не искат да бъдат докосвани. Следващият етап е свръхстимулация.

В тази статия ще обсъдим как да тълкуваме нежните ухапвания на гальовните животни.

Котката показва привързаност

котка хапеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Привързаността е най-честата причина за мекото ухапване на вашата котка. Ако тя е свързана с вас, ще ви обсипе с любов. Въпреки че понякога това може да е досадно за собствениците, това поведение е запазено за хора, на които имат доверие.

Котката си играе с вас

Ако си играете с котката си, тя не иска да ви нарани със силно ухапване. Вместо това нежно ще ви хапе като част от играта. Това е по-често при котенца, които изследват своята сила и способности. Социалната игра е от съществено значение за котенцата, тъй като ги учи да развиват социално поведение и ги подготвя за зряла възраст.

Привличане на вашето внимание

Някои гальовни животни се нуждаят от внимание и човешка обич повече от други. Ако не осигурявате на котката си достатъчно от такова, тя нежно ще хапе пръстите или ръката ви, за да ви насърчи да я галите.

котка хапеСнимка: iStock

Докато някои котки използват ще ви захапят нежно като предупреждение да спрат да ги галите, други го правят като начин да ви помолят да не махнете ръката си. Ако вашата котка отчаяно иска вашето внимание, тя ще покаже други признаци и ще мяука силно, ще се търка във вас, ще седне върху лаптопа или листа хартия, който гледате и т.н.

Защо котката ми ме хапе, а след това ме ближе?

Несъмнено е объркващо, когато котките хапят и веднага след това започват да ближат ръката ви. Всъщност има няколко прости причини за това поведение, които се обясняват със следното:

  • Игра
  • Свръхстимулация
  • Възбуда
  • Разресване на козината

Да реагираме ли на леките котешки захапвания?

котка хапеСнимка: iStock

Препоръчва се да не учите мъркащия си приятел да ви хапе, дори и да го прави нежно. Малките котенца захапват сладко и за нас може да е приятно, но не бива да забравяме, че съвсем скоро те ще пораснат и зъбите им ще ни причиняват болка. Затова е добре да възпитате малкото коте да не се обръща към пръстите ви за игра или забавление, а да го прави с играчки.

Дори и котката ви да иска да ви захапе нежно от обич, по-добре да я насърчим да показва любовта си към нас по други начини - като се търка в нас или ни следва от стая в стая.

Виж още