Котките ядат ли хлебарки

котка и хлебарка Снимка: iStock

М оже да е трудно да се повярва, че котките биха се интересували от хлебарки. В сравнение с нашите любими мъркащи приятели, хлебарките са от съвсем различен и като цяло се смятат за неприятна напаст. Котките обаче ги намират за достатъчно интересни, за да ги преследват и понякога ... ядат.

Колкото и неприятни да са, хлебарките не са токсични за котките. Това обаче не означава, че те са здравословно „мезе“ за вашата котка. Твърдият скелет на насекомото, пестицидите и дори бактериите, паразитите и вирусите, които те носят, могат да причинят проблеми.

Котките ядат ли хлебарки?

котка и хлебаркаСнимка: iStock

Въпреки че котките могат да ядат хлебарки, това не означава, че ще го направят. Някои мъркащи животни винаги ядат плячката си, а други предпочитат да не го правят, ако не са гладни (често случаят с домашните котки). Те най-вероятно ще играят известно време и след това ще оставят наградата си като подарък за вас или просто някъде в дома. Вашата котка също може да намери хлебарките твърде хрупкави, за да бъдат приятна закуска. Това е въпрос на лични предпочитания.

Dogsandcats.bg

Опасно ли е котката ми да яде хлебарки?

Страшно е да си помислим как нашите котки ядат нещо толкова неприятно като хлебарка. Като се вземе предвид всичко обаче, котките могат да ядат много неща, които може да ни се струват невероятни.

Древните египтяни дори са използвали котки за борба с вредители като скорпиони. За разлика от скорпионите обаче, хлебарките не са отровни и няма да навредят на котката ви, ако бъдат изядени, но могат да причинят някои здравословни проблеми.

  • Екзоскелета на хлебарките

Като повечето насекоми, хлебарките имат твърд екзоскелет. Това е най-големият проблем, когато става въпрос за котки, които ги ядат. Твърдата черупка може да бъде трудна за дъвчене, преглъщане и смилане. Това може да доведе до стомашно разстройство и евентуално задавяне, ако котката ви погълне голяма хлебарка.

котка и хлебаркаСнимка: iStock

  • Инфекции

Хлебарките могат да пренасят бактерии, вируси и паразити като салмонела и анкилостома, които могат да представляват риск за хората и котките.

  • Пестициди

Хлебарките сами по себе си не са токсични за вашата котка, но пестицидите, които използвате, за да ги убиете, могат да бъдат. Обикновено най-големият проблем възниква от контакта на вашата котка със самия пестицид.

През повечето време обаче количеството остатък от пестицид, оставащо върху или вътре в хлебарка, не е достатъчно, за да причини голям проблем на вашата котка.

Симптомите на отравяне с пестициди могат да варират в зависимост от тежестта, но обикновено включват: повръщане, диария, гърчове, лигавене, повишена сърдечна честота, затруднено дишане

Трябва незабавно да заведете котката си при ветеринар, ако подозирате отравяне с препарат против насекоми.

котка и хлебаркаСнимка: iStock

Какво правите, когато котката ви изяде хлебарка?

Не можете да направите много, след като котката ви е изяла хлебарка или друго насекомо. Наблюдавайте котката си поне 24 часа, за да сте сигурни, че хлебарката не причинява храносмилателни разстройства.

Симптомите на повръщане и диария, ако вашата котка има такива, трябва да отшумят в рамките на ден или два. Ако не го направят, помислете дали да не се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Как да спрете котката си да ловува хлебарки

Котките са ловци до край. Да ги убедите да спрат напълно да ловуват е невъзможно, а и е част от нормалното им поведение. Инстинктите на вашата котка винаги ще ги подтикват да ловуват всичко, което привлече зоркия им поглед.

Въпреки интереса си към хлебарките, повечето котки няма да направят всичко възможно да ги преследват. Те обаче са опортюнистични. Ако хлебарка се промъкне твърде близо, най-вероятно ще се окаже интересна за гальовния приятел.

Тъй като спирането на котката ви от лов на хлебарки е почти невъзможно, решението е да се гарантира, че къщата ви е чиста от хлебарки и да осигурите увлекателни играчки, които да забавляват котката ви.

Независимо дали ни харесва мисълта или не, котките могат и ядат хлебарки понякога. Насекомите от всякакъв вид са особено интересни за нашите котки поради бързите си движения, примамващи инстинктите на котешките ловци да влязат в игра.

котка и хлебаркаСнимка: iStock

За щастие, хлебарките не са токсични за котките, въпреки че могат да причинят стомашно разстройство и са потенциална опасност от поради здравия си екзоскелет. Продуктите, използвани за спиране на нашествията, също могат да причинят повръщане и диария и могат да пренасят няколко важни заболявания.

Въпреки това не винаги е възможно да спрете котката си да преследва или поглъща насекоми. Най-добрият начин е да предотвратите нашествието на хлебарки чрез редовно почистване на мръсни съдове и разлята храна, прахосмукачка и поддържане на канализацията чиста. Обадете се на реномирана компания за борба с вредителите, за да ви помогне, ако имате проблеми с хлебарки.

Виж още