Котките имат ли нужда от уединение докато се изхождат

Котка тоалетна Снимка: IStock

Н е, не е странно да се чудите – всеки родител на котка вероятно се е питал в даден момент дали котката му се чувства неуверена, когато върши работите си и дали трябва да я оставяме насаме в този момент. Макар и този въпрос да е малко смешен, всъщност котките могат да се стресират много лесно от почти всичко, а проблемите с котешката тоалетна имат най-различни измерения и причини.

Ако котката ви е под стрес докато ходи до тоалетна - може да започне да я пропуска и да избира други места въввашия дом, което ще ви създаде главоболия. Затова е повече от важно да знаете дали сте ѝ осигурили необходимото пространство, в което да се чувства безопасност докато върши тази много важна дейност. 

Котките имат ли нужда от уединение, докато ходят до тоалетна?

Накратко, да – всъщност е много важно за здравето на вашата котка тя да се чувства комфортно с използването на своята тоалетна. Котките трябва да се изхождат поне веднъж на ден. В случай че мъркащият приятел изведнъж спре да прави това всеки ден или започне да пропуска тоалетната си - не е изключено да се появи проблем. Макар че изхождането на места из апартамента ни е много неприятно за нас, всъщност е “по-малкото зло” в ситуацията, тъй като в противен случай - котката ви може да има здравословен проблем. 

Котка тоалетнаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Колко дълго може котка без да се изхожда?

Ако изминат повече от 48 часа без движение на червата, тогава е време да отидете на ветеринар. За съжаление, на нашите скъпоценни малки приятели не им отнема много време, за да развият сериозни проблеми, ако не могат да отидат до тоалетна. Затова трябва да реагирате възможно най-скоро. 

Какво да правите, ако котката ви не се изхожда

Освен да посетите ветеринарен лекар и да проверите здравословното състояние на гальовния домашен любимец има и други начини, по които можем да облекчим ситуацията, в случай че сме открили, че котката ни е в отлично здраве. В такава ситуация, проблемът може да е причинен от стрес или дискомфорт с тоалетната и трябва да действаме: 

  • Насърчете котката си да пие повече вода
  • Фокусирайте се върху мократа храна и намалете малко сухата
  • Минимализирайте стреса - ако котката ви се чувства некомфортно поради промяна в дома - опитайте са да я успокоите и да ѝ осигурите собствено пространство, на което да се чувства защитена
  • Можете да опитате с фибри и пробиотици, но те трябва да са препоръчани от ветеринар
  • Убедете се, че котешката тоалетна е достатъчно комфортна - поставена е на тихо място във вашия дом, размерът ѝ е подходящ, пясъкът към нея е достатъчно удобен за котката. 
  • Почиствайте тоалетната редовно - в зависимост от нейната постелка, но в най-добрия случай- всеки ден. 

Мъркащите животни със сигурност имат нужда от спокойствие и уединение докато вършат работите си, така че не пренебрегвайте важността на това и осигурете на гальовния домашен любимец комфортна тоалетна на тихо място. Това ще спести стрес на гальовния спътник и дори проблеми с неговото здраве, а на вас - много нерви. 

Виж още