Котките изпитват ли емпатия - какво казва науката?

жена и котка Снимка: iStock

С мятаме, че котките наистина разбират човешките емоции, но техните възможности да реагират са донякъде ограничени. Гальовните животни улавят основните изражения на лицето, които показваме, и тона на гласовете ни. Например, те могат да усетят, че се чувстваме тъжни, но няма да могат да разберат причината зад тъгата.

Мърксащите животни общуват с нас по различни начини. Въпреки че може да нямаме инструмент, който да превежда техния „език“ и  тяхното мяукане и мъркане, имаме доста добра представа какво се опитват да ни кажат през повечето време.

Поведението на котките и езикът на тялото са два от най-често срещаните начини, по които те позволяват на другите котки и нас, хората, да разберат как се чувстват и че разбират (до известна степен) какво чувстваме и ние.

жена и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като цяло мъркащите животни са по-независими от кучетата, така че наблюденията и проучванията са по-рядко срещани. Знаем, че котките, подобно на кучетата, създават силни връзки със стопаните си. Смята се, че котките може да са се обучили да интерпретират човешките емоции, като гледат различни изражения на лицето.

Технически това не е същото като емпатия. Възможно е нашите котки да свързват определени емоции с положителни или отрицателни неща.

Какво казва науката?

Нека да видим какво ни казва изследването за способността на котките да интерпретират човешките емоции. Едно скорошно проучване, проведено от изследователи в Италия, тества дали котките слушат стопаните си и дали се водят по техните емоции. На стопаните е дадено ветрило с панделки, които собствениците държат пред включен вентилатор, така че панделките да се веят.

Изследователите отбелязват, че когато собствениците на котки се отнасят негативно към вентилатора, котките обикновено гледат да стоят настрана от него, следвайки примера на собственика си. Когато собствениците имат по-неутрална реакция, котките горе-долу правят същото - гледат вентилатора безиразно и без ясна реакция. Изследователите отбелязват, че котките изглежда променят поведението си според поведението на своите собственици.

Друго ново проучване на изследователи от университета Нотингам Трент анкетира 3000 котешки стопани и отбеляза, че специфични личностни черти, открити у собствениците, също са отбелязани в техните котки. Това намеква, че котките може да отразяват личността на своите собственици.

Други анекдотични доказателства за това, че котките доста подражават на нас са годините по време и след пандемията Covid-19. В крайна сметка много хора по света прекараха много повече време у дома, така че това е позволило допълнително време за свързване с домашния любимец.

жена и коткаСнимка: iStock

Това е отразено в доклади, които забелязват, че собствениците и мяукащите животни изграждат по-силни връзки в този период. Има също така съобщения за котки, които възприемат специални роли в живота на деца с аутизъм, където котката защитава детето и се държи по същия начин спрямо тях, както те биха направили с едно от собствените си котенца. Това би означавало, че те са способни да проявяват емпатия.

Котките притесняват ли се за вашите чуства?

Котките наистина формират силна привързаност към своите стопани, които се грижат за тях по подобен начин, както кучетата. Вие сте много повече от просто източник на храна за вашата котка.

Някои проучвания върху котки показват, че те са чувствителни към човешките емоционални сигнали и че могат да направят разликата между някои човешки емоционални знаци. Отговорите им може да са много фини, но те реагират по начин, който може да се приеме като загрижен.

Мъркащите животни със сигурност „поемат“ от вашата енергия или емоционално състояние. Макар и да предстоят още много проучвания по темата, можем да сме сигурни, че мъркащите приятели са до нас и ни наблюдават много повече отколкото предполагаме.

Виж още