Котките мигат ли

котка мига Снимка: iStock

С ъс сигурност всеки собственик или любител на мяукащите животни е забелязвал, че тези приятели мигат по същия начин, по който го правим гората. Разбира се, има някои разлики в движенията на клепачите и биологията, ако сравняваме хората с котките.

Гальовните животни имат както горни, така и долни клепачи, които защитават очите им. В допълнение имат и трети клепач или мембрана, който служи за допълнителна защита и по принцип не се вижда, освен ако котката ви не е в състояние на дрямка с притворени очи или няма някакъв очен проблем.

Когато една котка мига, тя частично затваря горния и долния си клепач, а мембраната се движи диагонално през окото като това се случва много бързо. Малко вероятно е да видите как мембраната се движи, а вместо това на вас ви изглежда просто, че мяукащият приятел просто примижава.

Няколко медицински причини, поради които котките мигат повече

Също както при нас, храта, ако забележите мъркащия домашен любимец да мига повече от обикновено или го прави някак „особено“ - може би не е зле да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg

Някои състояния водят до възпаление, болка или дискомфорт в очите или клепачите на гальовния приятел, при което бихте могли да забележите по-голямо количество секрет или производство на сълзи от засегнатото око.

Някои състояния, които могат да накарат котката ви да мига по-натрапчиво или дори да изглежда кривогледа са:

  • Язва на роговицата
  • Разкъсвания
  • Увеит
  • Глаукома
  • Чуждо тяло в окото
  • Парализа на лицев нерв

котка намигваСнимка: Pixabay

Винаги когато забележите необичайно поведение в котката ви - като например прекомерно мигане, сълзене, секрет - е добре да се обърнете към ветеринарния си лекар, за да прегледа домашния любимец.

Малко за бавното котешко мигане

И друг път сме писали за „котешката целувка“, която според специалистите се случва, когато котката ви гледа втренчено и мига бавно срещу вас. Това определено е положителен знак и затова се предполага, че това е израз на приятелство и любов към вас.

Мъркащите приятели често ни гледат и мигат бавно срещу нас когато са доволни или щастливи от нещо или от нашето присъствие. Това дори може да бъде съчетано с мъркане и дори търкаляне по гръб и показване на корема, ако котката ви наистина има доверие и ви позволява да я погалите там.

В обобщение можем да кажем, че мъркащите приятели обикновено мигат почти по същия начин, по който го правим хората с цел да защитим очите си. Ако обаче забележите някакви симптоми на прекомерно такова действие с клепачите, сълзи или някакво друго неразположение в гальовния спътник - побързайте да проверите с ветеринарен лекар.

Вижте още:

Какво е трети клепач при котките и защо неговата поява е знак за медицински проблем

Любопитни факти за котешките очи

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Виж още