Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

тъжни котешки очи Снимка: Pixabay

А ко мъркащият ви приятел има инфекция на очите, можете да разпознаете това по много и различни симптоми. Някои от тях са: 

 • Зачервяване на бялото на окото
 • Отток, който може да бъде воднист, плътен или бистър, а на цвят жълт или зелен
 • Прекомерно мигане или затваряне на очите
 • Третият клепач може да покрива част от окото (да, котките както и кучетата имат три клепача)
 • Прекомерно търкане на очите с лапи
 • Мътни очи
 • Кихане или секрет от носа
 • Чувствителност към светлина

Ако някога сте страдали от конюнктивит или друга инфекция със сигурност знаете колко е неприятно това състояние. Мъркащият ви приятел би могъл и да покаже промени в поведението, тъй като се чувства некомфортно и да стане дори още по-темпераметен от обикновено.

Нека да научим какво може да причини проблеми с очите гальовното животинче, за да действате бързо и да успеете да го излекувате.

тъжни коткиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Потенциални причини за инфекция на очите при котките

 • Инфекция на горните дихателни пътища

Инфекциите на горните дихателни пътища се причиняват от вируси (като например заразния котешки калицивирус) или различни бактерии. Подобно на респираторните инфекции, които засягат хората, признаците могат да включват кихане и хрема, а също така и възпаление и изпускане на секрет от очите. Повечето инфекции на горните дихателни пътища се наблюдават по-често при малките, защото имат по-слаба имунна система или все още не са ваксинирани. Срещат се често и при котки, които са изложени на среда с висок стрес, като приюти.

 • Конюнктивит

Също както при хората, конюнктивитът може да причини зачервяване, подуване на очите и отделяне на секрет. Тъй като очите на гальовния приятел ще станат по-чувствителни към светлина, това води до мигане, кривогледство или опити окото да се държи затворено.

Може би у вас възниква въпросът дали, ако котката ви има конюнктивит може да го предаде на собствениците си. Макар и да се случва доста рядко, не е невъзможно.

Ветеринарният ви лекар би могъл да ви посъветва как да подходите, така че инфекцията да не се разпространи в други членове на семейството.

 • Проблеми с роговицата

Предната част на окото може да бъде раздразнена или наранена, което прави очите на гальовния спътник по-мътни. Възможно е и мъркащия ви приятел сам да надраска роговицата си неволно. Ако забележите помътняване на иначе ясните и изразителни очи на котката ви - срещата с ветеринарен лекар е задължителна възможно най-скоро.

 • Епифора

Това е състояние, което причинява прекомерно сълзене на очите. Би могло да е резултат от запушени слъзни канали, алергия, конюнктивит или други състояния. От друга страна съществува и обратното - прекалено сухи очи, което може да доведе до зачервяване, възпаление и дори слепота, ако не се лекува навреме.

 • Увеит

Това болезнено възпаление засяга редица части на окото и може да бъде причинен от травма, рак, нарушения на имунната система или инфекция.  Други виновници, които могат да доведат мъркащия ви приятел до същото положение са алергии, чужди тела, които са заседнали в окото или увреждане/възпаление на третия клепач.

тъжни коткиСнимка: Pixabay

Правилната диагноза е от ключово значение

Списъкът с потенциални състояния и проблеми с очите е дълъг. Правилната диагноза е ключът към бързото и напълно възстановяване на гальовното животинче. Тъй като вирусите и бактериите, които причиняват инфекции на котешките очи, могат да бъдат силно заразни и за други представители, първата стъпка е да разберете възможно най-рано какво не е наред с гальовния приятел. Колкото по-рано, толкова по-добре, което се отнася за всякакъв вид състояние на домашния любимец, което касае неговото здраве.

Ако не се хванат навреме, някои очни заболявания могат да причинят загуба на зрението или непоправимо увреждане на окото, което изисква хирургично отстраняване.

Очните инфекции обикновено не са сериозни, но са неприятни за мъркащите животни. Ако подозирате, че котката ви страда от очна инфекция, не отлагайте да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да може да прегледа домашния ви любимец. В случай че състоянието не се диагностицира възможно най-скоро - рискувате да причините на гальовния ви спътник много големи неприятности и болка.

Макар и да е трудно да предвидите евентуално заболяване на очите на мяукащия ви спътник, все пак има нещо, което би могло да направи очните болести по-трудни за хващане и това са редовните ваксини. Регулярното им поставяне със сигурност ще направи мъркащия ви приятел по-защитен от инфекции или болести, за да може да прави животът ви по-интересен дълги години.

Виж още