Какво е трети клепач при котките и защо неговата поява е знак за медицински проблем

коте с виждащ се трети клепач Снимка: iStock

М акар и да звучи странно, мъркащите животни имат повече клепачи на очите си от нас. В допълнение към горния и долния клепач, мъркащите приятели имат трети, който обикновено не виждате. Всъщност, в някои случаи видимият трети клепач не е добър знак и често е признак на заболяване или нараняване.

Какво представлява третият клепач при котките

Котките, както и много други бозайници имат трети клепач, който служи като мембрана. Тази мембрана се намира в ъгъла на всяко око към центъра на лицето на мъркащите приятели. Третият клепач обикновено не се вижда и е прибран. В някои ситуации, той се появява и частично покрива очната ябълка, като това е признак, че гальовният домашен любимец има нужда от лечение.

Причини за появата на третия клепач

Не е рядкост да видите третия клепач на котката си и със сигурност ви се е случвало да го забележите докато ветеринар я преглежда. Ако се вижда извън преглед обаче, това означава, че нещо не е наред.

Има няколко причини за изпъкнал трети клепач при котките. Някои се считат за нормални, докато други са проблематични. Като цяло, ако забележите, че третият клепач на вашия домашен любимец „стърчи“ повече от няколко часа, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg
  • Сънливост или отпуснато състояние

Нормално е част от третия клепач да се вижда, когато котката е много отпусната или уморена. Може да забележите, мембраната, когато мъркащият приятел сънува и движи очите си, като понякога котките могат да изглеждат малко плашещо в това състояние. Въпреки това, веднага щом котката ви се събуди - би трябвало клепачът да се прибере.

  • Спокойствие или анестезия

Ако на вашата котка е била дадена анестезия или седация заради медицинска процедура, третият клепач ще се появи и частично ще покрие окото поради изключителна физическа релаксация. Ефектът може да продължи няколко часа след събуждане, но трябва постепенно да изчезне. Това се счита за нормално и не е проблем, освен ако третият клепач не остане нагоре след деня на процедурата.

коте с виждащ се трети клепачСнимка: iStock

  • Конюнктивит

Това е състояние, което хората добре познаваме и може да се появи поради инфекция, алергия или дразнене на очите. Не е необичайно конюнктивитът да причинява възпаление и изпъкване на третия клепач. Котки с конюнктивит обикновено се лекуват с медицински капки за очи или мехлем.

  • Язви на роговицата

Роговицата е чиста и покрива предната част на окото, включително ириса и зеницата. Рана на роговицата причинява болка и възпаление в окото и може да доведе до появата на третия клепач. Язвите на роговицата обикновено се причиняват от нараняване на окото, като ожулване, драскотина или прободна рана. Дразнещи или абразивни вещества също могат да причинят рана на това място. Състоянието може да се утежни, ако не реагирате веднага. Котките с язви на роговицата често се нуждаят от един или повече видове очни лекарства и евентуално от лекарства за перорално приложение.

  • Увеит

Увеята е средната част на очната ябълка и съдържа много кръвоносни съдове. Възпалението на увеята се нарича увеит. Това често кара окото да изглежда много червено и понякога е болезнено. Третият клепач би могъл да бъде засегнат и да стане видим.

  • Глаукома

Глаукомата е болезнено очно състояние, което причинява напрежение в окото. Това се случва, защото водната течност (течността в предната част на окото) не може да се оттича правилно. Прекомерното налягане причинява увреждане на зрителния нерв и може да доведе до слепота. Възпалението на третия клепач понякога може да придружава глаукомата.

  • Очни израстъци

Израстъци, тумори и кисти в окото или около него, могат да доведат до възпаление и изпъкване на третия клепач. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите необичаен растеж или подуване в или около окото на вашата котка, преди това да причини повече проблеми.

Както виждате, повяната не третия клепач е доста сериозно състояние и следва да бъде прегледано веднага от ветеринар. Ако причината за неговата поява не е свързана със сънливост или скорошна анестезия - то вероятно нещо се случва с домашния ви любимец и е необходимо да запишете час при ветеринаря си.

Вижте още:

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Виж още