Котките обичат ли да пият студена вода

котка пие вода Снимка: iStock

В сички знаем, че водата е жизненоважна част от живота на всички живи организми на Земята и котките със сигурност не са по-различни. Водата поддържа котките живи и здрави, тъй като може да помогне за предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми като заболявания на пикочните пътища и бъбречни проблеми.

През лятото можем да се насладим на чаша леденостудена вода, но какво да кажем за котките?

Много котки също предпочитат студена вода за пиене, но това зависи изцяло от отделната котка. Независимо от това, водата не трябва да е ледено студена. Някои гальовни животни може да харесат вода със стайна температура, така че зависи от вас да разберете предпочитанията на вашата котка.

Как водата помага на вашата котка?

котка пие водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен че просто поддържа котките живи, водата осигурява редица различни предимства:

  • Помага за предотвратяване на камъни в пикочния мехур и бъбреците
  • Изхвърля токсините от бъбреците
  • Помага за поддържане на телесната температура
  • Помага при храносмилането
  • Подпомага транспортирането и усвояването на хранителните вещества
  • Подпомага кръвообращението
  • Списъкът може да продължи! Водата е същността на живота, така че какво може да се случи, ако една котка не получава достатъчно?

Каква температура на водата котките харесват?

Повечето котки предпочитат хладка вода, защото предпочитат прясна, чиста вода пред престоялата. Една котка в дивата природа би избрала вода от чист и студен извор, което може да обясни това предпочитание.

котка пие водаСнимка: iStock

Някои хора поставят кубчета лед в купата с вода на котката си през лятото, за да поддържат водата по-хладна. Ако обаче котката ви обича да ги лови и да се опитва да ги изяде, вместо това по-добре да използвате парчета лед, тъй като голямо кубче лед може да увреди зъбите на котката ви.

В противен случай кубчетата лед могат да се окажат нови и интересни играчки, с които вашата котка да се забавлява през горещите дни.

Какъв вид вода обичат котките?

Знаем колко придирчиви са гальовните животни и винаги има възможност вашата котка да не пие толкова вода, колкото трябва, защото просто не я харесва. Всяка вода, която е безопасна за вас, е безопасна за вашата котка, което е нещо, което винаги трябва да имате предвид. Но ако котката ви изглежда отблъсната от чешмяна вода, можете да предложите алтернативи - минерална или пречистена през филтър вода.

котка пие водаСнимка: iStock

Проучване установява, че когато имат избор между пиене от купи вътре или локви отвън, повече котки изглежда предпочитат външния източник на вода. Разбира се, ако имате котка само у дома, това не е възможно, но събирането на дъждовна вода може да ви отведе по-близо до естествен водоизточник.

Можете също така да използвате воден филтър, така че той да може да филтрира излишния хлор и да направи водата по-приятна за вашата котка.

Следете навиците за пиене на вашата котка и се опитайте да коригирате нещата в движение. Може да се наложи да комбинирате няколко от тези идеи, за да намерите най-доброто място за вашата котка.

Някои котки ще пият студена вода без никакви проблеми, докато други може да предпочетат вода на стайна температура.

котка пие водаСнимка: iStock

Течаща или от купа вода, топла вода или студена, стъклена купа или неръждаема стомана, дъждовна вода или кран – това са всички фактори, които трябва да имате предвид, в случай че котката ви не пие достатъчно вода. Не забравяйте да говорите с вашия ветеринарен лекар, тъй като и той може да ви даде идеи да опитате.

Виж още