Котките обичат ли снега?

котка в снега Снимка: iStock

К отките не са известни като най-големите любители на снега. Не всички мъркащи животни се радват на студа, но някои биха могли да се чувстват комфортно и да играят, като от това зависят различни фактори. Породата е една от тях. Все пак повечето домашни котки не обичат студеното и мокро усещане за сняг, а по-скоро да се излежават на най-слънчевото място в дома.

Кои котки харесват сняг?

Гальовните приятели произхождат от пустинен климат, така че предпочитат суха среда. През годините някои породи са се адаптирали към по-хладното време, като са отглеждали по-дебела козина, която действа като изолатор. Тези породи включват Норвежката горска, Сибирската котка, Мейн Куун, Турска ангорска.

котка в снегаСнимка: iStock

Как да се погрижим за котката си, ако излиза навън в снежно време

Котките, които обичат снега, ще прекарват повече от времето си на открито, изследвайки снежнебелите снежинки и играейки в снега. Трябва обаче да предприемете стъпки, за да гарантирате, че котката ви е в безопасност в снежна среда, така че да може да се наслаждава на снега, без да бъде изложена на опасност.

Dogsandcats.bg

Котките са предразположени към развитие на заболявания като хипотермия при температури под нулата. Тежките случаи са животозастрашаващи, особено ако загубят притока на кръв към крайниците си поради престой в снега твърде дълго. Винаги е най-добре да вземете мерки, за да гарантирате тяхната безопасност, така че вашата котка да може да се наслаждава на изследването на снега, ако това е нещо, което харесва.

1. Защитете лапите им

Ако вашата котка е била на приключение в снега, може да откриете, че лапите, краката и стомахът ѝ стават влажни и студени. От съществено значение е да изсушите козината и лапите старателно с мека кърпа, след като са играли при минусови температури. След това заведете мъркащия приятел в топла стая. В зависимост от дължината и вида на козината на вашата котка, може да отнеме известно време, за да изсъхне.

Парчета от сняг могат да попаднат в капан между възглавничките на лапите им, което може да бъде дразнещо, а възглавничките на лапите на вашата котка също могат да изсъхнат и да се напукат от студения въздух. Можете да използвате памучен тампон, за да избършете лапите им.

котка в снегаСнимка: iStock

2. Дръжте котката си добре нахранена

Мяукащите приятели, които прекарват времето си в игра в снега, изразходват повече енергия, опитвайки се да се стоплят. От съществено значение е да гарантирате, че вашата котка се храни със здравословна диета, пълна с хранителни вещества, за да захрани телата им и да поддържа чиста мускулна маса и мазнини, за да се изолира. Можете да разделите храненията им на малки порции през целия ден, за да поддържате енергията им.

3. Осигурете безопасност на котката

Ако живеете в къща с двор и мяукащият приятел излиза навън, погрижете се за неговата безопасност. Осигурете къщичка или топло място и възможност да се прибере веднага щом поиска. Може да монтирате котешка врата през която котката ви да се прибира, когато приключи зимното си забавление.

Как да разберете дали на котката ви е твърде студено

котка в снегаСнимка: iStock

Въпреки че някои котки ще пренебрегнат студа и дискомфорта при игра в снега, важно е да търсите признаци, че на вашата котка ѝ става твърде студено:

  • Треперене
  • Летаргия
  • Повишен апетит
  • Спане в близост до източници на топлина
  • Котката ви мяука прекомерно
  • Свива се на топка
  • Крие се и отказва да излезе навън, когато температурата падне

Ако вашата котка обича да играе в снега и го прави под наблюдение и мерки за безопасност, това може да се превърне в забавно изживяване за нея. Никога не принуждавайте котката си да играе в снега или изобщо да излиза, ако не иска! Това трябва да е решение, което те вземат сами. Лесно можете да разберете дали вашата котка харесва снега, като наблюдавате поведението ѝ, но това може да стане опасно, така че се уверете, че мяукащият приятел може да се прибере, когато времето стане твърде сурово за него.

Виж още