Котките ревнуват ли от кучетата?

котка и куче Снимка: iStock

С тарият мит, че котките и кучетата не се разбират, е толкова силен, че образът на каращи се домашни любимци се среща във всичко - от анимационни филми до ежедневни идиоми. Фразата „Карат се като куче и котка“ не е случайна. Истината обаче е, че котките и кучетата могат да се разбират, стига да бъдат запознати по правилния начин.

Котките и кучетата могат не само да живеят хармонично в един и същи дом, но и да създават силни приятелства. Зараждащата се близост или взаимна толерантност обаче може да бъде понякога нарушена от една силна емоция: ревността. Ето какво трябва да знаете за ревността и котките.

Чувстват ли се котките ревниви?

Ревността се описва като чувство на недоволство или негодуващ копнеж, предизвикан от притежанията, качествата или късмета на някой друг. Ревнивите хора копнеят за това, което имат другите, и за съжаление това е силна емоция, която може трудно да се контролира. При котките обаче ревността изглежда малко по-различна.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Специалистите по поведение на животните не са убедени, че котките са способни да изпитват ревност в същата форма като хората. Собствениците на домашни любимци обичат да придават на котките си човешки качества, но трябва да помним, че нашите котешки приятели са напълно различен вид. Техните мозъци са свързани по различен начин и те не винаги мислят и чувстват по начините, които бихме очаквали.

Като цяло се смята, че котките могат да изпитват ревност, но емоцията е малко по-различна от човешките емоции. Вместо да изпитват негодувание към куче, защото искат да имат нещо, което кучето има, експертите смятат, че котките се чувстват териториални, притежателни и несигурни.

Що се отнася до ежедневието, тези силни емоции не са много по-различни от истинската ревност. Те причиняват същия вид стрес в една връзка и пораждат подобни конфликти в дома.

Защо котката може да ревнува куче?

Защо ревността надига грозната си глава е различно за всеки. Подобно на хората, някои котки са естествено по-чувствителни от други. Тези емоционални котки са по-склонни да развият чувство на недоволство, центрирано около член на кучешкото семейство. Но дори котката ви да не е особено емоционална, тя пак може да изпита ревност.

 • Ревност към предмети

Котките могат да завиждат на хора и дори на неодушевени предмети („Спри да се взираш в телефона си и ме гали, човеко!“). Не е изключено гальовният приятел да ревнува от играчките на кучето, неговите купи за храна и вода или пък от неговото легло.

 • Нахлуване в територията

Като териториални животни, котката често ще протестира да споделя домашната си територия с куче (или друг нов домашен любимец или непознат човек). Тези териториални чувства могат да се преведат като ревност, когато кучето спи на най-добрата възглавница на дивана или заема място в леглото.

 • Котката се чувства пренебрегната

Физическите граници и собственост могат да предизвикат котка, а също така е възможно котките да завиждат на времето, което хората им прекарват с кучето. Това е може да е вярно, ако котката е свикнала с известно време и внимание, които внезапно се споделят с куче. Котката ще разпознае, когато нещо в живота ѝ е различно или липсва.

котка и кучеСнимка: iStock

Част от негативните чувства на гальовния приятел произтичат от стреса, който придружава промяната в ежедневието, но те също могат да свържат недоволството си с кучето. Ако една котка не чувства, че получава достатъчно внимание, естествено е тя да се стане ревнива.

 • Лоша социализация

Гальовните животни също могат да проявяват ревност към кучетата, когато не са получили подходяща социализация. Ранната социализация е ключова за отглеждането на уверен котешки приятел. Котенцата преминават през фаза, когато са на около 2-7 седмици, когато са най-отворени за нови преживявания. Това е идеалното време за тях да бъдат изложени на различни видове хора, домашни любимци и взаимодействия.

Признаци, че котката ви ревнува от вашето куче

Както при всяко ново запознанство, не може да очаквате котката и кучето ви да бъдат най-добри приятели от първия ден. Ако наскоро сте приветствали ново куче в семейството, най-добрият начин да осигурите хармония между домашните любимци е да възприемате връзката им бавно и е съвсем нормално да видите котката си да ревнува, особено ако тя е била там преди кучето.

Ограничете взаимодействието им през първите няколко седмици и не ги принуждавайте да прекарват време заедно. Ако котката ви все още показва признаци на дискомфорт месеци по-късно, възможно е тя да изпитва своята версия на ревност.

Ето често срещани ревниви поведения, които предполагат, че котката ви има проблеми с кучето:

 • Необичайна агресия (насочена както към кучето, така и към други членове на семейството)
 • Съскане, ръмжене и настръхнала козина
 • Симптомите на депресия включват летаргия и отдръпване от семейството
 • Инциденти с тоалетната
 • Прекомерно търсене на внимание
 • Разрушително поведение, включително прекомерно драскане на мебели
 • Необичайни вокализации

Как да помогнем на ревнива котка

котка и кучеСнимка: iStock

Ако подозирате, че котката ви ревнува кучето ви, важно е да решите проблема, преди ситуацията да се влоши още повече. Неразрешената ревност може да се превърне в опасна омраза, която ще ви принуди да вземете трудни решения в името на безопасността на вашите домашни любимци.

 • Предложете допълнително внимание

Най-доброто нещо, което може да направите за ревнива котка, е да разпознаете чувството ѝ на несигурност. Полагайте повече усилия да прекарате качествено време насаме с котката си. Ако вашето куче е от типа, който идва и открадва играчка, играйте с котката си някъде, където кучето ви не може да се намеси. Отделяйте на котката си поне 15 минути внимание всеки ден. Играйте с нея, галете я и говорете с нея с любящ и спокоен тон.

 • Запазете личното ѝ пространство

Също така е важно да предоставите на котката си лично пространство, което е напълно отделено от кучето. Кучетата нямат много граници и няма да се поколебаят да откраднат леглото на вашата котка или да подушат тоалетната ѝ. Това нашествие ще накара вашата котка да се почувства стресирана. Опитайте се да отделите кучето и да го възпитате така че да уважава границите на гальовния спътник. Може да поставите нейните аксесоари и мебели в стая, в която кучето не влиза.

 • Използвайте положително методи за обучение

Последната стъпка в облекчаването на поведението на ревнива котка е да ѝ помогнете д аразбере, че кучето не е заплаха, а приятел. С повече лакомства, може да подскажете на гальовния приятел да не се страхува. Всеки път, когато котката спокойно подуши кучето или неохотно приеме присъствието на кучето, предложете награда.

Ревността при котките може да бъде трудна за справяне, но времето, търпението и разбирането могат да помогнат на всички в семейството да се свикнат едни с други.

Виж още