Котките с цвят калико - какво трябва да знаете за тях

калико котки Снимка: iStock

С маслени, шоколадови и ванилови цветове, котките с цвят калико са водещите в света на котките. С такъв отличителен модел може да мислим, че калико котките са специфичен вид котки, но те не са порода. Много породи котки могат да имат този цвят на козината.

Интересното е, че трицветната козина на калико котка почти винаги съответства на това, че е женска. Калико са 99,99% женски поради Х хромозомата, определяща цвета на котката. „XX“ (женски хромозоми) означава, че могат да се появят множество цветове, докато „XY“ (мъжки) означава, че обикновено може да присъства само един цвят.

Поради тази аномалия само една на всеки 3000 калико котки се раждат мъжки.

калико коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че никой няма данни откъде официално произхождат котките калико, се твърди, че те се появяват първо в Египет. Котките с ген на оранжевия цвят могат да бъдат проследени до средиземноморските пристанища като Испания или Гърция, което предполага, че пътниците са донесли тези котки със себе си на кораби в Европа.

Факти за котките с цвят калико

  • Размер

Калико котките не са специфични за конкретна порода, така че варират драстично в тегло и размер. Тъй като са предимно женски е логично да са по-малки на размер.

  • Породи, които имат този цвят

Според Асоциацията на любителите на котки, те разпознават 16 породи котки, които могат да имат шарката на калико. Това означава, че характеристиките на породата за калико котки варират значително, но оцветяването остава същото. Основните цветове са оранжево, кафяво и бяло, като бялото е централен цвят.

  • Темперамент

Като повечето котки, калико котетата могат да бъдат еднакво привързани и яростно независими. Като коте те трябва да варират между игриви и енергични, като същевременно спят за дълги периоди от време. Всички котки имат свои собствени уникални личности и прочитането на темперамента на породата ще разкаже само част от историята на вашия нов космат приятел.

Добра идея ли е да осиновим калико коте?

калико коткиСнимка: iStock

Личността на калико котетата зависи най-вече от това от коя порода идва генът на калико. Например Турските ангорски котки се справят добре в по-големи семейства с малки деца, а Мейн Кууните често са известни като „нежни гиганти“ и се разбират добре с други домашни любимци. За повечето котки обаче е важно да има много по-високи пространства и място за почивка, за да се изкачат и да разгледат новото си царство.

Виж още