Котките смятат ли, че стопаните им принадлежат?

домашна котка Снимка: iStock

З а някои мъркащи животни притежателното поведение е доста ясно изразено, а понякога дори проблемно. Защитата на важни ресурси помага да се запази благосъстоянието, щастието и оцеляването, така че може би е нормално за някои мяукащи животни да проявяват тези наклонности. Когато говорим за най-важните ресурси в очите на една котка, ние сме склонни да мислим за:

  • Храна и вода
  • Подслон (места за почивка и скриване)
  • Достъп до тоалетната
  • Закрила

домашна коткаСнимка: iStock

Вероятно като член на човешкото семейство на вашата котка вие сте в основата на осигуряването на повечето от тези неща за вашата котка. Това означава, че е разумно и съвсем нормално вашата котка да иска да ви държи близо и да бъде малко притежателна към вас, а всички знаем, че котките са изключително странни същества и често не знаем какво да очакваме от тях!

Понякога обаче това притежателно поведение може да бъде крайно и да причини проблеми във вашето домакинство.

Dogsandcats.bg

Защо котките изпитват чувство на притежание към конкретен човек?

Въпреки че често има място в сърцата на нашите котки да обичат и да бъдат привързани към няколко души, може да се случи е те да имат един специален човек. Този човек може да е този, с когото могат да прекарат най-качествено време или човекът, с когото са се свързали най-много в ранен етап от живота си. Следователно този човек може да е най-неразривно свързан с онези изключително важни ресурси, които споменахме.

Какво кара котката да проявява притежателно поведение спрямо стопаните си?

домашна коткаСнимка: iStock

Може да има цял набор от възможни причини за прекомерно притежателно поведение. Обикновено обаче притежателното поведение има три основни причини.

1. Други котки в дома

Ако сте родител на домашен любимец в домакинство с няколко котки, може да се почувствате като обект на някакво привидно ревниво котешко поведение. Това е доста често срещан сценарий, независимо дали тези котки са израснали заедно или не. Характерът на всички гальовни животни е много различен и не е сигурно, че всички ще се разбират хармонично.

Друг поведенчески фактор могат да бъдат котки извън домакинството, независимо дали това е нова котка, която въвеждате, или съседска котка, която може да нахлуе в „основната територия“ на вашата котка и да си проправи път в дома ви.

2. Гости и посетители

Дори ако всичките ви приятели и семейство обожават на котки и на драго сърце ще гушкат и галят котката ви, пристигането на някой нов посетител може да бъде достатъчно, за да предизвика известно притежателно поведение у някои котки. Може да не е имало негативни преживявания между гост и вашата котка, но този гост разделя вниманието на „специалния човек“ на котката и застрашава достъпа им до човека, когото ценят най-много.

3. Новодошли, които не се харесват на котката

домашна коткаСнимка: iStock

Новите бебета, които отнемат времето и вниманието на собствениците на домашни любимци, често предизвикват притежателно поведение от страна на котката. Най-общо казано, новодошлите са склонни да приемат формата на нов домашен любимец, като кученце или новородено бебе. И двете могат да доведат до рязка промяна в рутината на собственика и в резултат на това също и в неговата котка. Може да започнете да обръщате по-малко внимание на мъркащия си приятел, което е нормално, ако сте заети с друго, но за мъркащия ви приятел това може да доведе до известен стрес и недоволство.

Внезапните промени в ежедневния живот на котката, особено тези, които засягат времето, което можете да прекарате в общуване с котката си, могат да накарат котката ви да се държи собственически.

Често се шегуваме, че не ние сме собственици на мъркащите животни, а те на нас. Вярно е, че някои мъркащи приятели са доста ревниви и, ако цялото внимание не е насочено върху тях - започват да проявяват доста нежелателни поведения. Шегата настрана - ако у дома възникват проблеми, поради притежателното поведение на гальовния приятел, помислете какво може да го провокира и се постарайте да разрешите проблема. Обръщайте достатъчно внимание на мъркащия приятел, но е важно да го обучите, че не е той в центъра на дома (и света), колкото и невероятно това да звучи за котката ви.

Виж още