Бяс при котките, какво трябва да знаем?

агресивна котка Снимка: iStock

М акар и да свързваме най-често бяс с кучетата, това е вирус, който може да засегне всеки бозайник. Болестта може да е много опасна, тъй като се предава на други животни или хора. Ако не се вземат мерки превантивно, за съжаление лечение няма.

Благодарение на ваксините, болестта почти не представлява заплаха за България. При котките годишната ваксинация срещу бяс в страната ни не е задължителна, но ако ви се налага да пътувате с мъркащия си приятел в Европейския съюз - ще трябва да го ваксинирате.

Макар и ваксината да не е задължителна в България, ако мяукащият ви домашен любимец излиза навън или често е в контакт с други животни, особено кучета, най-добре да си спестите мъките и да го ваксинирате.

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво е бяс?

Бесът е вирус, който засяга централната нервна система на бозайниците. Обикновено се предава, когато заразено животно ухапе друго или човек. Предаденият вирус „стартира” от мястото където е ухапано животното и се разпространява в тялото по нервите. Накрая стига до мозъка, което за жалост, води до фатален край. 

Как котката ми може да се зарази с бяс?

В множество държави по света е в сила законодателство, което задължава съответните органи да извършват ваксинационни кампании. Това превръща болестта в доста рядка при домашни животни. През 2009г в България се извършват няколкогодишни мащабни кампании за орална ваксинация, а преди това най-често срещаните случаи на бяс са при диви животни и най-вече лисици.

Все пак, е добре да сте запознати с болестта, в случай, че котката ви често се разхожда и има контакт с други животни. Като цяло колкото повече контакт има с диви животни, толкова по-голям е рискът от инфекция. Ако мъркащият ви домашен любимец не напуска дома, нито играе с други животни - няма от какво да се притеснявате. 

Какви са симптомите на бяс?

Първият признак, че мъркащият ви приятел е заразен с бяс, е ухапване от друго животно. В случай, че друг домашен любимец е ухапал котката ви - говорете със собственика за риска от бяс.

коте в треваСнимка: iStock

По принцип, всяка една рана от ухапване или друго нараняване следва да се лекува от ветеринарен лекар възможно най-скоро. След като посетите вашия лекар, прегледайте историята на ваксинация срещу бяс на вашия домашен любимец, за да прецените риска от заразяване.

Ако гальовният ви приятел е ваксиниран преди това, най-вероятно ветеринарният лекар ще постави втора ваксина, за да повиши имунитета и да предотврати заразяването. За съжаление, ако мъркащият любимец не е ваксиниран, няма налично лечение. Обикновено животните се поставят под карантина и се наблюдават за признаци на болестта.

Инкубационният период при котки продължава от един до три месеца след заразяване. В някои случаи - дори по-дълго. През това време вирусът преминава през тялото до нервната система и достига до мозъка. Признаците на инфекция се появяват след този инкубационен период. След като веднъж се появят признаци - домашният любимец има около седмица живот.

Имайте предвид, че котките могат да разпространят бяс няколко дни преди да се появят признаци. Болестта протича в няколко етапа:

  • Първи етап - продромален 

При тази фаза първите признаци вече са налице. Можете да забележите, че енергичната ви по принцип котка внезапно започва да се крие. Котките с голямо самочувствие стават още по-уверени. Възможно е мъркащият ви приятел да загуби апетит и силата му да намалее.

Продромалният стадий на бяс обикновено трае два до три дни.

  • Втори етап - възбуждащ 

Този етап се характеризира с екстремни промени в поведението и илюстрира всичко, което си представяме, когато чуем за болестта. Мъркащите животни са неспокойни, развълнувани и реагират повече от обикновеното на звуци или миризми. Стават агресивни без видима причина и са склонни да нападат други животни и стопаните си.

Възбуждащият етап може да продължи от един до седем дни, като може да се припокрие с останалите стадии.

  • Трети етап - паралитичен

При този стадии, домашният любимец започва да развива парализа в различни части на тялото си - главата, шията гърдите. Поради парализиране на ларингса, няма възможност да преглъща и започва да се лигави. Това е етапът, който води до фатален край, тъй като всички мускули се парализират. 

Могат ли котките да предадат бяс на хората?

котка хапе ръкаСнимка: iStock

Гальовният домашен любимец може да ви зарази. За да се случи това, трябва да имате директен контакт със слюнката на инфектираното животно. Това не означава, че можете да се заразите, ако котката ви докосва или ви ближе. Слюнката трябва да влезе в контакт с ваша рана.

Най-често можете да се заразите с бяс при ухапване. Заразата чрез драскотина е по-малко вероятна, но все пак възможна. В случай, че имате съмнение за бяс - следва незабавно да се обадите на вашия лекар, за да ви ваксинира и прекрати разпространението на болестта в тялото ви.

Дори и в наши дни болестта да се среща рядко, никой не е застрахован. Инфекцията преминава изключително тежко и е нелечима. Именно затова най-добре да се избегне и да поставите ваксина. Така ще сте спокойни и ще имате възможност за дълго съжителство с мъркащ пакостник.

Виж още