Котките нападат ли зайци? Могат ли да съжителстват с тях?

Котка заек Снимка: IStock

В секи знае, че котките обичат да гонят, ловуват, убиват и да си играят с по-дребни от тях животни. Повечето играчки за котки са дори във формата на мишки. Ако някога сте виждали котка да дебне и да се нахвърля върху една от тези играчки, тогава знаете колко много ловни умения притежава мъркащия домашен любимец, макар че живее у дома.

Истината е, че котките обичат да ловуват и убиват. Те дори си играят със своите прясно заловени плячки, за да ги изморят. Ако се появи възможност за котка да убие заек, можете да се обзаложите, че тя ще се възползва.

Котките ловят ли зайци?

Макар че мяукащият приятел с удоволствие би се втурнал да гони заек, това не означава че всяка котка ще го направи. Ако все пак имате голяма котка, която обича да ловува и заек ѝ се изпречи на пътя … може би развръзката за заека няма да е много щастлива. 

Котките имат доста жестока захапка. За нас хората, ухапване от котка може да не е фатално, тъй като сме много по-големи, но по-малките същества като зайците ще имат големи проблеми след ухапване от котка и разбира се, могат да не оцелеят. Освен това, слюнката на котката съдържа бактерии, които могат да заразят заека. Така че, дори ако заекът не умре веднага, той вероятно ще умре скоро след това поради тежестта на раните и бактериалната инфекция. 

Dogsandcats.bg

Котките винаги ли ядат зайците, които убиват?

Хората често имат тази приказна представа за природата, че всичко е мирно и хармонично. Реалността за съжаление не е точно такава. Котките често убиват за забавление и обичат дори да измъчват плячката си, докато я умъртвяват бавно.

Заради любовта си към убиването е известно, че котките убиват много същества, които дори не ядат. Разбира се, мъркащият приятел със сигурност ще изяде заек, ако е достатъчно гладен.

Котка заекСнимка: IStock

Опасности от яденето на зайци за котки

Само защото котката може да яде заек, не означава, че трябва. Зайците често са носители на туларемия. Това често убива големи части от популациите на зайци и гризачи, въпреки че може да бъде също толкова опасно за вашата котка. Хората, които ловуват зайци, ги проверяват за туларемия, но котките няма как да го направят. 

Как да предпазим домашните си зайците от котки

Другата страна на монетата е, че домашните зайци могат да бъдат застрашени от котки около тях. Ако се страхувате за безопасността на вашия заек, тогава ще трябва да му изградите защитено от котки заграждени или да го държите в друга стая. Най-добре да се подсигурите и да се опитате да държите двете животинчета далеч едно от друго, за да нямате неприятности. 

Възможно е и да обучите мъркащия спътник да съжителства със заек, но това много зависи от хакартера на вашата котка. Някои мъркащи животни могат на драго сърце да съжителстват с други, стига да са свикнали с тях, като най-добре това да е още докато са бебета.

Котките ще убият и изядат много различни видове малки животни, от мишки до птици и до зайци. Всъщност една котка може дори да убие заек, без да има намерение да го изяде. Котките обичат да ловуват и убиват и е дълбоко в инстинкта им да го правят. Ако имате домашна котка, трябва да се опитате да я предпазите от яденето на зайци, тъй като може да се зарази с туларемия. За собствениците на зайци, уверете се, че вашият заек е безопасно прибран в защитено от котки заграждение, за да го предпазите.

Вижте още:

Интересни факти за котешките зъби

Защо котките не могат да оцелеят без месо

Колко бързи са котките

Виж още