Мяу от Космоса: НАСА публикува видео с котка от разстояние 31 милиона километра

М ъркащите животни са царете на сърцата ни, интернета, а вече смело можем да кажем, че завладяха и Космоса! Това е в кръга на шегата разбира се, но не можем да не отбележим, че НАСА избира да прави тестовете си за комуникация с видео... на котка!

Тази модерна лазерна комуникационна система е използвана на космически кораб на НАСА, намиращ се на 31 милиона километра, за да изпрати видео с котка с висока разделителна способност на Земята. 15-секундното видео с участието на оранжевото таби на име Татърс е първото, който се излъчва от Космоса. Видеото представлява мъркащ приятел, който се опитва да улови червена точка от лазер на диван.

Клипът пътува до Земята само за 101 секунди, след като е изпратен от сондата „Психея“, която по това време се намира на 31 милиона километра от Земята.

Dogsandcats.bg

Целта на това начинание е да се тества лазерна технология в подготовка за изпращане на данни до Марс. Успешното приемане демонстрира, че изпращането на комуникации с по-висока скорост на данни, необходими за поддържане на сложни мисии, като изпращане на хора до Марс, е възможно.

И така, защо видео с котка?

Котките имат историческа връзка относно тестване на технологии в САЩ и изглежда, че ще се превърне в традиция. През 1928 г. са използвани кадри от анимацията „Котаракът Феликс“ за телевизионен тест. В Космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак.

Източници:

Jet Propulsion Laboratory

euronews.next

Виж още