Мишките ядат ли котешка храна

котешка храна Снимка: iStock

М ишките са често срещани домашни вредители, които влизат в домовете на къщите ни през най-малките дупки и ако имат достъп до храна и вода, те ще направят се настанят с удоволствие във вашия дом. Практически всяка храна може да привлече мишки и те често отиват за първото ядивно нещо, което намерят. За съжаление, това означава, че те ще ядат котешка храна, тъй като са всеядни.

Защо мишките ядат котешка храна?

Мишките ще ядат котешка храна, просто защото е налична. В дивата природа мишките трябва да се борят за оцеляване и да приемат всяко хранене, когато дойде. Така че котешката храна, лежаща в купа, предлага идеалната възможност за добро похапване.

котешка хранаСнимка: iStock

Котешката храна съдържа мазнини, протеини, витамини и въглехидрати. Мишките се възползват от тях като котка, въпреки че количествата протеин обикновено са твърде високи за тях. Мишките ще надушат храната и могат да си вземат от купата на вашата котка, но и могат да пробият дупка в пакета котешка храна и да крадат от там. Котешката храна ще осигури на мишката енергия и препитание при ниски енергийни разходи, което означава, че мишката трябва да изразходва минимални усилия, за да стигне до храната.

Dogsandcats.bg

Котешката храна привлича ли мишки?

Котешката храна привлича мишки по същите причини, по които привлича котките! Съдържа аромати, които примамват котките да го ядат, което привлича мишките в дома ви, ако бъде оставено. Освен това мишките имат невероятно обоняние. Те използват това сетиво, за да открият храната и да я проследят, което означава, че дори едно малко парче котешка храна, оставено навън, може да привлече вниманието на мишката. Това е особено често срещано през нощта, тъй като мишките са нощни.

С какво се хранят мишките?

котешка хранаСнимка: iStock

Мишките в дивата природа ще ядат почти всичко, годно за консумация. Мишките обикновено ядат зърна и растителност като семена, ядки и плодове. Те също така могат да се хранят и с безгръбначни, ако имат възможност, и често ще ядат мърша, ако това е всичко, което е налично.

След това „домашните мишки“ намират пътя си в домовете ни и ще ядат всяка домашна храна, която могат. Трохи хляб, сирене, бисквити, зърнени храни и храна за домашни любимци са добре дошли за мишките. Храната за домашни любимци е особено привлекателна за мишки, тъй като съдържа много ключови хранителни вещества, от които се нуждаят, за да оцелеят.

Как да спра мишките да ядат храната на моята котка?

Ключът към спирането на досадните натрапници да откраднат храната на вашата котка е да я премахнете след хранене и да държите храната в шкаф, до който няма да могат да достигнат. Ако живеете в къща - не хранете котката си навън или не дръжте котешката храна в мазето и на места, към които евентуално някоя мишка може да прояви интерес.

Сухата котешка храна в торби трябва да се прехвърли в херметически затворени кошчета, тъй като мишките могат да дъвчат торбичките на дъното, за да стигнат до храната вътре. След като котката ви се нахрани, изхвърлянето на останалата храна и почистването на всякакви мръсотии, които могат да сведат изкусителните аромати до минимум. Ако вашата котка обича да има на разположение храна през целия ден, помислете дали да не използвате хранилка с микрочип с капак. Капакът се отваря само докато котката ви яде и само микрочипът на вашата котка може да го отключи. И накрая, пазете храната на вашата котка далеч от места, които често посещават мишки, като например гаражи, също е разумно.

котешка хранаСнимка: iStock

Мишките предпочитат ли мокра котешка храна или суха котешка храна?

Мишките обикновено предпочитат мокра и суха котешка храна, но сухата храна обикновено е по-лесна за транспортиране и съхранение от гризачите. Мишките може да бъдат по-привлечени от миризмата на мокра храна, поради което е изключително важно да я почистите, след като котката ви приключи с храненето. Сухата храна обаче обикновено съдържа повече зърна, на които мишката ще се радва.

Мишките са привлечени от котешка храна поради аромата ѝ и имат изострено обоняние, което им помага да намират всякакъв вид храна. Прибирането на храната на вашата котка заключена в затворен контейнер, почистването ѝ, след като котката ви приключи, са все добри начини, по които да предпазите котешката храна.

Виж още