Мога ли да режа ноктите на котката си с човешка нокторезачка

подрязване на котешки нокти Снимка: iStock

Н октите на домашните котки е хубаво да се позрязват. Това предотвратява натрупването на мръсотия, поддържа ноктите чисти и не на последно място - спасява мебелите ви. Можете да закупите от зоомагазин специални нокторезачки за котки, които са предназначени за тази цел. Някои хора дори използват човешки нокторезачки и те не би трябвало да причинят нараняване или ненужен стрес на котката ви, но могат да доведат до разцепване на нокътя, което ще влоши изпитанието и за двама ви. По тази причина обикновено е по-добре да използвате подходящи нокторезачки за котки.

нокторезачкаСнимка: iStock

Няколко съвета за подрязване на ноктите на котката

Какъвто и инструмент да използвате за подрязване, котката ви трябва да е спокойна и в идеалния случай - заспала. Не трябва да се опитвате да се заемете с тази конкретна задача, когато котката ви току-що е приключила с играта или се чувства енергична и жизнена. Най-добре е да научите гальовния приятел на таз рутина докато е още малко коте, защото това ще улесни процеса, когато порасне.

  • Избегнете стреса

Ако котката ви стане неспокойна, спрете подстригването, отдалечете се и се продължете по-късно, когато и двамата се успокоите. Ако котката ви се стресира прекалено много, тя ще запомни преживяването като негативно и следващия път, когато извадите нокторезачката, ще ѝ бъде още по-трудно да ви позволи да пипате ноктите ѝ.

Dogsandcats.bg

подрязване на котешки ноктиСнимка: iStock

  • Помолете ветеринарния лекар да ви покаже първия път

Ако сте нови в това начинание - помолете първите пъти ветеринарния лекар за помощ. Така ще видите как той подхожда и ще може да повторите упражнението у дома, когато ноктите на котката пораснат.

  • Не забравяйте лакомства

След като изрежете ноктите задължително дайте награда на котката си. Така тя ще започне да свързва това неприятно преживяване с лакомство и може би ще бъде по-спокойна следващите пъти.

подрязване на котешки ноктиСнимка: iStock

Ноктите на котката са от съществено значение за нейното здраве и щастие. Ноктите служат за драскане, маркиране на територия, хващане на плячка и разтягане на гърба. Не бива да ги лишаваме напълно от тези толкова важни техни инструменти, но можем да подрязваме връхчетата на ноктите, за да не са прекалено остри. За целта е най-добре да използваме нокторезачка за котки, тъй като тя е предназначена специално за тяхната форма и с нея най-лесно ще се справите със задачата без да наранявате нокъдя на котката си.

Виж още