Мога ли да се заразя с паразити от котката ми

Котка и хора Снимка: IStock

В ъпреки че има няколко вида червеи, които засягат котките, само някои от тях, могат да се предадат и на нас, хората. Чревните паразити са най-често срещания риск за хората, тъй като се предават чрез котешките изпражнения. Като стопани, ние почистваме котешката тоалетна всеки ден, а по този начин влизаме в контакт със заразените изпражнения на мъркащия домашен любимец. Хубавото е, че не всички видове чревни паразити представляват еднакъв риск за хората. Трябва да се пазим от няколко вида: 

  • Кръгли червеи

Кръглите червеи и анкилостомите са най-често срещаните видове червеи, с които хората могат да се заразят от котките, но методът на предаване при двата е различен. Кръглите червеи обикновено трябва да бъдат погълнати. Разбира се, това би било случайно поглъщане, но обикновено се случва в резултат на неизмиване на ръцете след почистване на тоалетната или почистване на повърнатото на котката ви, ако сте забравили да измиете ръцете си и приготвяте собствената си храна. Макар и да звучи невероятно - може да се случи. 

Въпреки че анкилостомите са склонни да засягат предимно червата на котките, те могат да достигнат до кожата на хората. Това се случва като закачат за кожата, докато почиствате котешката тоалетна. След като се прикрепят към кожата ви, те могат да влязат в тялото ви чрез кръвния поток и да заразят и червата ви. 

  • Бълхи

Теоретично хората могат да получат червеи от бълхи, но шансовете са ниски. Важно е да знаете, че единственият вид червеи, които бълхите обикновено пренасят, са тениите. Тъй като тениите обикновено трябва да бъдат погълнати, за да бъдат предадени, вероятно няма да ги получите само след като бъдете ухапани от бълха, която е била върху котката ви. Трябва да погълнете бълха, която носи тения, за да имате най-голям шанс да се заразите, а вероятността това да се случи е доста малка.

Dogsandcats.bg

Какви са симптомите, които можете да развиете, ако се заразите с червеи от котката си?

В случай, че се заразите с червеи от котката си, вероятно няма да разберете за няколко седмици, което е лошото на ситуацията. Няма да започнете да проявявате симптоми, докато червеите не станат напълно зрели, а понякога може изобщо да нямате симптоми в зависимост от тежестта на инфекцията.

Котка и стопаниСнимка: IStock

Но ако усетите симптоми, те са доста подобни на симптомите, които може да изпита и вашата котка: 

  • Болки в корема или подуване
  • Кръв в урината или изпражненията
  • Диария
  • Умора
  • Газове
  • Гадене и повръщане
  • Загуба на апетит
  • Загуба на тегло

Как се лекуват червеите при хората?

Ако изпитвате няколко от изброените по-горе симптоми, трябва да посетите вашия лекар, за да ви предпише лечение.

Точният тип лекарство, което ще ви бъде дадено, ще зависи от вида на червея, който имате, както и от тежестта на инфекцията. Обикновено червеите ще изчезнат в рамките на няколко седмици, когато приемате правилното лекарство.

Как да защитя себе си и котката ми от инфекции с паразити?

Най-добрият начин да се предпазите е да обезпаразитявате мъркащия приятел редовно. Ако държите котката си на закрито, това може да ѝ попречи да влезе в контакт с насекоми и животни, пренасящи болести. Въпреки това без редовно обезпаразитяване не е гаранция, че котката ви няма да се зарази с някой паразит. Ако бълхите са проблем, тогава е важно да дадете на котката си лекарство против бълхи, за да не се зарази.

Редовното обезпаразитяване е ключово, за да си спестите множество неприятности. Това, заедно с хигиенни навици като миене на ръцете при всяко почистване на котешката тоалетна, повръщано или пък почистване на купите за храна и вода. Колкото по-старателно се грижите за хигиената на дома, толкова повече неприятности ще си спестите. 

Виж още