Мога ли да сменя името на котката ми

котка у дома Снимка: iStock

К огато осиновите мъркащо приятелче може би сте се оказали в следната ситуация: избрали сте най-очарователното животинче (или то вас), което подхожда на вашия характер и сте се влюбили от пръв поглед с него. Логично, след като котето е живело извество време при приемни стопани или в организация, вече си има име, което на вас не ви допада особено.

И от тук възниква въпросът - можем ли да сменим името на котката ни или ще я объркаме?

Котките знаят ли имената си

Преди да се впуснем в разсъждения и притеснения, че ще смутим новия си домашен любимец, трябва първо да си изясним дали изобщо има смисъл да се притесняваме. Все пак, ако котките не разпознават имената си, това значи, че не ги объркваме по никакъв начин както и да ги наричаме.

Дали котките знаят името си - няма много ясен отговор.

Dogsandcats.bg

Предполага се, че мъркащите животни разпознават гласа ни, интонацията, следят жестовете и мимиките ни и това е причината, поради която могат да се обърнат, когато ги извикаме.

Въпреки това, ако си направите експеримент с различни имена, шансът котката ви да се обърне на всички тях (или на нито едно) е доста голям.

Все пак, котките са податливи на обучение и можете да ги дресирате да разпознават името си, макар че вероятно няма винаги да пристигат при вас както кучетата. С мотивация, постоянство и разбира се - лакомства, бихте могли да постигнете известен напредък.

Мога ли да променя името на котката ми

котка у домаСнимка: Pixabay

Дали защото не харесвате името дадено от приюта или самите вие сте измислили име, което след това искате да смените - малко вероятно е котката ви да се обърка. Много собственици дори кръщават мъркащите си домашни любимци по един начин, а след това използват най-различни прякори и начини, по които се обръщат към тях в зависимост от характера на котката и какви поразии прави у дома.

От друга страна, ако откриете име, на което котката ви се обръща поради някаква причина - съвсем логично е да започнете да я наричате така. Това може дори да се тълкува като знак, че тя го харесва.

Как да промените името на вашата котка и да я обучите да го запомни

Ако все пак приемем, че мъркащият приятел е способен да се обръща на името си, тогава трябва да го обучим, за да го прави. За да научим котката ни да откликва след като я викаме (доколкото котка би могла да действа така), можем да поощряваме поведението ѝ с лакомство.

Всеки път когато кажете името и мъркащият приятел ви погледне или дори дойде - наградете го с лакоство и поощрителни думи.

Помнете, че котките се обръщат обикновено когато имат изгода от това. Не звучи добре, но практиката показва, че ако котката ви знае че ще ѝ дадете храна когато чуе въпросния звук, то тогава със сигурност ще има интерес да дойде при вас, за да си получи вкусното лакомство. Иначе тя се чувства прекрасно докато си лежи на котешкото дърво или гледа мухите през прозореца.

От друга страна, ако котката ви направи нещо лошо, не ѝ се карайте, още повече използвайте името ѝ, защото тя може да започне да го свързва с негативната емоция и така всички ваши усилия ще отидат напразно.

Вижте още:

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Колко точно са умни котките

Как да социализирам малко коте

Виж още