„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

сладки котета Снимка: Pixabay

К ато цяло разговорите ни с котки не са много по-различни от това да говорим на стена. Опитваме се да комуникираме, да им обясним, защо не трябва да ровят в котешката си постелка и нито да се качват на плота в кухнята, но реакцията обикновено е... пълно пренебрежение. Разбира се, това е нормално, все пак ние сме хора, те са животни (и то какви!).

В крайна сметка – мъркащите приятели разбират ли думите? Чуват ли когато „разговаряме“ с тях?

Котките разбират ли думите

сладки котетаСнимка: Pixabay

Една от болните теми на всеки котешки родител - назоваваме мъркащия си приятел по име и го викаме, за да го гушнем, но той така и не обръща внимание на нашия зов.

Dogsandcats.bg

Все пак, бързаме да кажем, че това че котката ви не идва, не означава, че непременно не чува и ви игнорира. Всъщност, е възможно да реагира и да го показва с позицията на тялото си, но ние да не си даваме сметка за това. И още нещо –

мъркащите приятели не разполагат с уменията да разбират и тълкуват човешката реч.

Представете си, че колкото ние разбираме тяхното мяукане, толкова те разпознават нашите думи. По същия начин, по който ние можем да „отгатнем“ нястроението на мъркащия ни приятел по позицията на опашката например, така и те може би тълкуват нашите действия.

Котките разбират ли човешката реч – какво казва науката

Какво разбират котките е мистерия, която не се знае дали някога ще бъде разгадана. В експеримент, проведен с 20 домашни котки, който цели да разбере дали гальовните животни разпознават гласа на собственика си, се оказва, че мъркащите приятели все пак „откликват“ на гласа на стопаните си, но по-скоро реагират с леко помръдване на ухото или главата.

В опита учените тестват как всяка котка реагира на различни гласове, като винаги присъства и този на стопанина. Забелязва се, че мъркащите приятели реагират на гласовете с движение на ушите или главата. Макар, че мъркащите приятели „отговорят“ на почти всички гласове, все пак се наблюдава, че повечето правят по-голямо движение когато чуят собственика си. Това показва, че все пак тези приятели са способни да разграничават човешките гласове.

Как да общувам с котката си

сладки котетаСнимка: Pixabay

Когато живеем с котка е много важно да сме наясно, че тези животни не са опитомени от хората по същия начин, по който кучетата. Мъркащите приятели като цяло не се подчиняват на заповеди. Все пак, те са склонни да се учат на правила или някои прости команди, но колко ще ги спазват – това е загадка.

Важно е да не се предавате. Колкото повече време отделяте на домашния си любимец – дали в обучение, игра или гушкане – толкова по-силна става връзката ви. Можете да говорите с тях докато ги галите, или пък да им давате лакомство, когато реагират след като ги повикате. Още повече, че те могат да разберат кога са направили нещо нередно, ако не по гласа ви, то поне по езика на тялото ви.


Въпреки че хората и котките комуникираме по много различни начини, можем да намерим „общ език“. Мъркащите приятели също комуникарат по много начини с нас, а ние също рядко успяваме да ги разберем.

Вижте още:

Домашните котки знаят ли името си?

Какво мисли котката ми за мен

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още