Могат ли Британските късокосмести котки да бъдат оставяни сами

Британска късокосместа котка Снимка: iStock

А ко сте любител на котки, но прекарвате значително време далеч от дома поради работа или друго, ще ви трябва мъркащ спътник, който няма нищо против да бъде сам. Тъй като Британската късокосместа котка е толкова популярна, мнозина се чудят дали се би могла да се справя добре сама. За щастие, тази порода е чудесен избор за котка, която може да бъде оставена сама и ето защо.

Британска късокосместа котка сама у дома

Стига да им осигурите всичко необходимо за деня, Британските късокосмести котки могат да останат сами в продължение на 8–14 часа, без да се разстройват твърде много. Други породи котки, които се справят добре сами, са Персийската, Хималайската котка, Мейн Куун, Американска късокосместа, Руската синя, Норвежка горска и други. Въпреки че тези мъркащи приятели могат добре да понасят самотата, трябва да вземете мерки да прекарвате възможно най-много време с вашия домашен любимец, когато сте у дома!

Защо Британската късокосместа може да бъде оставена сама?

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

  • Тя е интелигентна

Британските късокосмести котки са интелигентни животни с отлични качества за решаване на проблеми и пъзели, което ги улеснява да се справят с трудни ситуации без помощ. Повечето собственици съобщават, че тези котки могат да влизат и излизат от стаите, когато е необходимо, и са способни сами да се измъкват от ситуации.

Dogsandcats.bg
  • Тя е наблюдателна

Друго нещо, което помага на тези мъркащи приятели да прекарват времето си сами, са техните наблюдателни умения. В много случаи тези котки могат да научат рутината ви до минута, така че да знаят кога излизате за работа и кога се връщате. Тъй като знаят какво да очакват, те няма да се разстроят, когато си тръгнете и ще изчакат търпеливо да се върнете, вместо да повреждат мебелите ви от тревожност.

  • Лесно се обучава

Британските късокосмести котки искат да угодят на стопанина си, което ги прави по-лесни за обучение от много други породи. Обучението им помага да прекарват повече време сами, защото можете да ги обучите къде е храната им, а също и да влизат и излизат безопасно от вкъщи (ако живеете в къща с двор).

  • Те са спокойни и приятелски настроени

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Британската късокосместа котка е известна със спокойно поведение. Тези котки често прекарват голяма част от деня си в почивка на до прозореца или друго високо място, за да могат да наблюдават заобикалящата ги среда и вероятно няма да имат нищо против, ако не сте наоколо. Те също са приятелски настроени към други домашни любимци, така че обикновено няма нужда да се притеснявате от битки помежду им.

Британската късокосместа може да прекарва повече време сама, за разлика от известен брой други породи котки, защото е интелигентна и наблюдателна. Тези черти ѝ помагат при решаването на проблеми, както и при запазването на спокойствие.

Виж още