Могат ли две котки да споделят една и съща купа за храна

две котки се хранят Снимка: iStock

А ко имате две котки, ще трябва внимателно да планирате времето им за хранене. Някои котки имат навика да пазят храната си или да стават агресивни, докато ядат, защото не искат други животни да докосват храната им. Някои гальовни животни пък ядат твърде много или твърде бързо, като не позволяват на другата котка да получи никаква храна.

Като цяло гальовните животни не трябва да се хранят от една и съща купа, защото в дивата природа са самотни ловци и като домашни котки те все още носят този ген. Ако котките смятат, че трябва да се състезават за храна, те могат да развият поведенчески проблеми, като агресия и алчност. Съществува и риск котките да си предават болести една на друга.

Осигуряването на две отделни купи за храна създава по-спокойна среда за хранене на гальовните приятели. Когато котките споделят една и съща купа, едно животно обикновено пропуска храненето си в полза на по-доминираща, по-бързо ядеща котка. Мяукащите животни, които не достигат до храната си могат да станат недохранени и гладни поради липса на храна.

две котки се хранятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо трябва да осигурите отделни купички за храна на котките си?

Ако имате няколко гальовни животни, може би се чудите колко купички за храна са достатъчни за две котки. Разделете котките, докато се хранят, за да не се смущават взаимно. Не пропускайте и да почиствате купите след всяко хранене, за да сте сигурни, че няма да се появявт бактерии или мухи.

Не пречи да оставяте една купа през деня, от която котките да си хапват суха храна, но за основните хранения с мокра, следва да осигурите различни купи, поради следните причини:

  • За да спрете конкуренцията за храна
  • За да осигурите специална диета за котката, която се нуждае от нея
  • За да намалите разменянето на бактерии и болести между котките
  • За да осигурите равно и честно количество храна според нуждите на мъркащите животни

Предотвратяване на агресията при котките с наличието на повече купи за храна и вода

две котки се хранятСнимка: iStock

Споделената купа е източник на поведенчески проблеми и агресия. Въпреки това котките, които споделят купи с храна, не винаги се карат. Вместо това една котка може да държи другата далеч от купата. Това поведение се нарича защита на ресурсите. В най-лошия случай котката, която пази, проявява заплашително поведение към другата.

С течение на времето това учи агресивната котка, че организирането на битка е успешен начин да получи това, което иска, оставяйки другото животно изоставено и изложено на риск от тормоз. След като това се случи, много котки се опитват да пазят ресурси за други неща, включително играчки, територия и лакомства, което прави живота неудобен за другото животно.

Трябва ли да храня котките си отделно?

Въпреки че установихме, че храненето на две котки едновременно може да бъде проблематично, има моменти, когато това може да е от полза за животните. Например, когато запознавате две котки една с друга, те се „анализират“ взаимно, като разменят ароматите си. Храненето заедно може да им помогне на мяукащите животни да се сближат, тъй като ще усещат миризмите си докато правят едно от любимите си неща - хранят се.

Могат ли котките да споделят купа с вода?

две котки се хранятСнимка: iStock

По-приемливо е котките да споделят купи с вода, отколкото купи с храна. Малко вероятно е котките да пият вода едновременно. Въпреки това е хубаво да осигурите две места за вода или, ако котките ви пият от едно място - то да е достатъчно голямо, за да има достатъчно плясна вода и за двете котки.

Ако купите за храна на вашите котки са твърде близо една до друга, вашите домашни любимци може да не успеят да устоят на очарованието на това, което има в другата купа.

Въпреки че може да има моменти, когато храненето на вашите котки от една купа не крие рискове, нито проблеми, винаги е най-добре да им осигурите собствена чиния за храна. Нищо не гарантира, че няма да се скарат. А да не говорим, че понякога гальовните животни са на различни диети или пък едната е склонна да си хапва повече от другата. Най-сигурно е да осигурите различни места за хранене на двете животинчета, както и да наблюдавате дали всяка изяжда порцията си.

Виж още