Могат ли две котки да споделят една тоалетна

две котки Снимка: iStock

В ъпреки че почистването на котешката тоалетна не е най-вълнуващата част от отглеждането на котки, тези предмети са повече от съществени за безпроблемното съжителство с мяукащите ви спътници. Ако имате две котки е препоръчително всяка една от тях да си има собствена тоалетна и в тази статия ще обсъдим защо това е по-добрият вариант, отколкото две котки да споделят една тоалетна.

Котките и тоалетните им навици

Мъркащите животни са придирчиви към това къде да се облекчат. Принуждаването им да споделят една тоалетна е сред причините, поради които добрите котки започват да проявяват неподходящо тоалетно поведение, като например да предпочитат други места за тоалетни.

две коткиСнимка: iStock

Основното правило на котките е една тоалетна за всяка котка плюс една резервна. Така че, ако имате една котка, ще ви трябват две тоалетни за отпадъци и три съответно три, ако имате две котки.

Dogsandcats.bg

Би било най-добре да спазвате това правило или да държите допълнителна тоалетна наоколо, дори ако вашите котенца нямат нищо против да споделят. Това ще помогне на една котка да намери подходящо място за банята си, ако другата котка използва една тоалетна по това време.

Също толкова важно е да поставите теолатните на различни определени места, за да могат да стигат лесно до тях. Това важи за къщи и големи жилища.

Защо котките не обичат да споделят тоалетна

Причините за това правило обхващат широк диапазон, от индивидуалните личности, йерархиите в тяхната среда и здравето.

  • Индивидуални личности на котките

За разлика от кучетата, котките не живят в повечето пъти в глутници, дори ако са братя и сестри от едно котило. Мяукащите приятели обикновено са териториални и трябва да се идентифицират със собствените си пространства и предмети.

Някои от нещата, които котките предпочитат да правят насаме, включват уриниране и дефекация. Като териториални животни, споделянето на тоалетна може да бъде стресиращо за повечето котки, главно защото по-доминиращата котка може да бъде агресивна и да тормози по-свенливия мъркащ приятел. А със сигурност не искате нито една от котките ви да се стресира при мисълта за ходене до тоалетна.

  • Поведение

Котките са животни на навика, така че ако поддържате тоалетните достатъчно чисти, за да не предизвиквате възражения на котето, котката ще свикне да използва една тоалетна през цялото време.

две коткиСнимка: iStock

Някои мъркащи приятели предпочитат конкретна тоалетна, така че може да насочите усилията си към нея. Тъй като са териториални, котките са склонни да наблюдават местата си и предметите, които обичат. Поради тази причина котките предпочитат да имат свои тоалетни с уникалната миризма, която идентифицират и с която се свързват.

  • Здраве

Най-важната причина, поради която котките не трябва да споделят тоалетните, е здравето. Тъй като количеството на отпадъците в една тоалетна се увеличава пропорционално на броя на котките, които я използват, по-малкото на брой тоалетни затрудняват собствениците да ги поддържат достатъчно чисти. А знаем, че гальовните животни държат на чистотата.

Също така натрупването на урина и изпражнения води до натрупване на бактерии, миризма и здравословни усложнения както за вас, така и за вашите котки.

Как да разпределите двете тоалетни

Сега, след като имате тоалетни за всяка котка, идва въпросът къде или как трябва да ги поставите?

  • Разпределете тоалетните

Ако имате дом с няколко котки, може да искате да ги разделите на различни места. Избягвайте да поставяте тоалетните една до друга, освен ако котките ви не се чувстват комфортно с това разпределение.

  • Лесен достъп до тоалетните

В идеалния случай тихите и леснодостъпни места са най-добрите за поставяне на котешки тоалетни. Въпреки че може да не искате да виждате или миришете тоалетната, когато минавате, не е разумно да ги поставяте на места, до които котките нямат достъп. Вместо да ги криете, най-добре ги почиствайте редовно и ги поставете на места, които се проветряват лесно.

Как да предотвратите проблемите с котешките тоалетни

две коткиСнимка: iStock

Проблемите с ходенето до тоалетна при гальовните животни за съжаление са често срещани и особено в домакинствата с повече котки. Коте, което избягва използването на тоалетната може да стане проблематично и да развие предпочитание към друга зона, включително килима или други части на дома ви.

  • Поддържайте тоалетните чисти

Почиствайте тоалетните сутрин и вечер. Това е най-добрата формула. Също така не отнема повече от няколко минути на ден, така че дори и заетите хора не би трябвало да имат проблеми с редовното почистване. Така хем за вас ще бъде приятно и чисто, хем котките ви ще са щастливи, че могат да използват чисти тоалетни.

  • Осигурете на достатъчно тоалетни

Дайте на гальовните животни избор къде да ходят до тоалетна. Котките обикновено предпочитат личното си пространство, за да вършат работите си. Уверете се, че всяка котка има своята любима тоалетна, където се чувства комфортно.

  • Намерете правилния размер на тоалетната

Вашите гальовни животни могат да развият проблеми с тоалетната, ако ги принудите да използат малки тоалетни. Уверете се, че предоставените от вас тоалетни са правилния размер и котките ви могат да влизат свободно в тях и да се завъртат.

Гальовните животни са претенциозни за много неща, но не можем да отречем, че имат право да бъдат претенциозни за тоалетните си. Вие също не бихте използвали мръсна и неприятна тоалетна, нали? Ако имате домакинство с повече от една котка, най-добре следвайте правилото по една тоалетна на всяка котка и една допълнителна. Така може да избегнете проблеми.

Виж още