Могат ли две женски котки да се разбират

две котки Снимка: iStock

А ко вече имате женска котка вкъщи и обмисляте да осиновите друга, може би се чудите как да направите прехода възможно най-плавен за вашия вече установен космат член на семейството. Дали вашата котка ще бъде по-щастлива с мъжки или женски другар? Има ли голяма разлика? Много женски котки се разбират добре заедно.

В края на краищата колониите от диви котки са матриархални общества, в които няколко женски котки живеят заедно и понякога търпят присъствието на възрастни мъжки. Мъжките котки, особено некастрираните, са по-склонни да станат териториални, отколкото женските котки. Често е по-трудно да се убедят две мъжки котки да живеят заедно в мир, отколкото две женски.

Мъркащите животни, които са прекарали по-голямата част от живота си като самостоятелни домашни любимци, често имат проблеми с приспособяването към присъствието на друго животно в дома.

Dogsandcats.bg

Котките могат да се разбират добре с някои котки и силно да не харесват други, поради което е трудно да се предвиди как дадено животно ще реагира на появата на нов космат съквартирант.

Какво да вземете предвид при осиновяване на втора котка

две коткиСнимка: iStock

Въпреки че някои котки се справят добре в среда с много домашни любимци, не всички се радват на компанията на други животни. По-възрастните котки, които дълго време са живели сами, често не се адаптират добре към появата на друг домашен любимец. Гальовните животни не обичат промените в рутината си, а споделянето на една ограничена територия може да бъде твърде голяма адаптация за някои домашни любимци.

  • Личностни различия

Въпреки че има стъпки, които можете да предприемете, за да улесните прехода, някои котки никога не приемат нови съквартиранти, което може да доведе до два стресирани и тревожни домашни животни. Помислете за реакцията на вашата котка към други животни, за да разберете как може да реагира на появата на нов домашен любимец. Ако котката ви редовно се страхува или е агресивна в близост до други животни, вероятно няма да реагира добре на „нахлуването“ на непознат четириног в нейното пространство.

  • Предишен опит със съквартиранти

Котките, които са израснали с друг котешки приятел, често развиват силни връзки с това животно. Много домашни любимци дълбоко скърбят за загубата на близък котешки спътник. Котките, които се чувстват самотни след смъртта на приятел, понякога се радват на присъствието на нов домашен любимец. Но имайте предвид, че само защото котката има положителни взаимоотношения с едно животно, не означава, че ще се разбира добре с всяка котка.

  • Възрастови съображения

Възрастта може да е по-важна от пола при подбора на котки. По-възрастна, пораснала женска котка е по-вероятно да приеме по-млад домашен любимец, отколкото такъв, който оспорва нейния авторитет. По-възрастните мъжки котки, дори некастрираните, понякога предизвикват по-младите женски котки до степен на стрес. Но повечето кастрирани котки са сравнително спокойни и е малко вероятно да станат агресивни или прекалено териториални.

Младите възрастни котки от двата пола често са добър избор, ако в дома ви има по-възрастна женска котка. Здравите възрастни женски котки често нямат нищо против игривото присъствие на коте, но болните и по-възрастните домашни любимци често се уморяват от лудориите на малките котенца, което може да доведе до изпълнени с напрежение взаимоотношения.

Запознайте се с котката, която смятате да осиновите, преди да я заведете у дома. Прекарайте известно време с нея, наблюдавайки я в среда, в която те се чувстват комфортно. Дали котката е игрива и общителна, или спокойна? Изберете животно, чийто темперамент и характер съвпадат с тези на вашия домашен любимец, за да сведете до минимум риска от напрежение.

Съвети за запознаване с нова котка

две коткиСнимка: iStock

Дори най-спокойната и социална котка може да се стресира, ако се запознае с нов съквартирант твърде бързо. Запознайте ги бавно, за да увеличите шансовете за положителен резултат. Планирайте да държите двете котки отделно за няколко дни, за да им дадете възможност да се адаптират към присъствието на другата. Подгответе стая за новата си котка, където тя да може да се храни, да подремва и да се изхожда на спокойствие в продължение на няколко дни.

  • Използване на миризма

Котките основно разбират света чрез миризмата, така че използвайте всеки удобен случай, за да изложите животните на въздействието на миризмата на другия. Добавете възглавница или одеяло в леглото на всеки домашен любимец и ги разменяйте всеки ден, за да може всяко животно да усети аромата на другото.

Размяната на постелките също така позволява на котките да развият общ мирис, по който в крайна сметка ще разпознават членовете на семейството. Периодично позволявайте на всяко животно да прекарва време в зоната на другото самостоятелно, за да му дадете възможност да свикне с миризмата на новия си другар.

  • Координиране на времето за хранене

Хранете котките си едновременно, но от противоположните страни на затворена врата, за да предотвратите конфликти за храна. Котките обикновено обичат времето за хранене, така че храненето им по едно и също време им позволява да свържат нещо положително (храна) с новия си другар. Насърчавайте мъркащите животни да проявяват любопитство една към друга. Давайте на домашния си любимец лакомства и прегръдки, ако ги видите да душат под вратата. Възползвайте се от всяка възможност, за да насърчите домашния си любимец да свързва хубави неща като лакомства, игра, храна и гушкане с другата котка.

Когато прецените, че домашните ви любимци са готови, позволете им да се виждат, но не и да влизат в контакт един с друг. Помислете дали да не инвестирате в прозрачна преграда, която ще ви позволи да държите котките отделно, като същевременно им позволявате да споделят едно и също пространство.

две коткиСнимка: iStock

Първоначално наблюдавайте този ограничен контакт и се намесете, ако забележите признаци на безпокойство или агресия у някое от животните. Стресираните котки често имат разширени зеници и издути опашки, често съскат, крият се и ръмжат.

Представяне на домашни любимци без бариера

След като изглежда, че двете котки се изглеждат спокойни, съберете ги в една стая без преграда. Останете в стаята и бъдете готови да се намесите, ако нещата се влошат. След като котките постигнат спокойно общуване във ваше присъствие, дайте им няколко минути насаме, докато сте в съседна стая. Продължавайте да удължавате времето, през което позволявате на котките да общуват, докато се почувстват комфортно една с друга.

Не забравяйте да дадете на процеса достатъчно време. Може да отнеме от дни до седмици, докато котките се почувстват достатъчно комфортно една с друга, за да се радват на контакт без надзор. Насилването на тяхното запознанство или твърде бързите действия често водят до обратен ефект, затова в началото действайте бавно и бъдете готови да се върнете стъпка назад, ако се наложи.

Няма биологична причина две женски котки да не могат да се разбират. Възрастта и темпераментът обикновено са по-важни от пола, когато става въпрос за запознаване на котки. Но не всички мъркащи животни се радват на присъствието на други. Въпреки това можете да предприемете мерки, за да увеличите шанса нещата да вървят добре, като например първоначално да ги държите отделно и да дадете на домашните си любимци достатъчно време да свикнат с присъствието си.

Виж още