Могат ли две женски котки да съжителстват заедно

две котки Снимка: iStock

А ко вече имате женска котка у дома и обмисляте да осиновите друга котка, може да се чудите как да направите прехода възможно най-плавен за вашия космат член на семейството. Дали вашата котка би била по-щастлива с мъжки или женски спътник? Или има голяма разлика? Всъщност много женски котки се разбират добре.

В крайна сметка колониите на диви котки са матриархални общества, където няколко женски котки живеят заедно и понякога толерират присъствието на възрастни мъки котки. Те от своя страна, особено некастрираните животни, са по-склонни да станат териториални, отколкото женските представители. Често е по-трудно да убедите две мъжки котки да живеят заедно в мир, отколкото две женски, въпреки че това много зависи от конкретнитите личности на двете животни.

две коткиСнимка: iStock

Котките, които са прекарали по-голямата част от живота си като сами домашни любимци, често имат проблеми с приспособяването към присъствието на друго животно в дома. Мяукащите животни могат да се разбират добре с някои котки и силно да не харесват други, което прави трудно да се предвиди как всеки домашен любимец ще реагира на въвеждането на нов космат съквартирант.

Dogsandcats.bg

По-възрастните котки, които са живели сами за дълги периоди, често не се адаптират добре към въвеждането на друг домашен любимец. Котките не обичат промените в рутината си и споделянето на ограничената територия може да бъде твърде голяма корекция за някои домашни любимци.

Личностни различия

Въпреки че има стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите прехода, някои мъркащи животни никога не приемат нови съквартиранти, което може да доведе до два стресирани и тревожни домашни любимеца. Помислете за реакцията на вашата котка към други животни, за да получите представа би могла да реагира на въвеждането на нов домашен любимец. Ако гальовният ви приятел ви редовно се плаши или става агресивен около други животни, те вероятно няма да реагира добре на нахлуването на непознат мъркащ приятел в пространството им.

две коткиСнимка: iStock

Предишен опит с котешки съквартиланти

Котките, които растат с друг котешки приятел, често развиват силни връзки с това животно. Много домашни любимци дълбоко скърбят за загубата на близък котешки спътник. Котките, които остават самотни след смъртта на приятел, понякога се радват на присъствието на нов домашен любимец. Но имайте предвид, че това, че котката има положителна връзка с едно животно, не означава, че ще се разбира по същия начин с всяка котка.

Възрастови съображения

Възрастта може да е по-важна от пола при намирането на котки. По-стара, утвърдена женска котка е по-вероятно да приеме по-млад домашен любимец, отколкото такъв, който предизвиква нейния авторитет. По-възрастните мъжки котки, дори некастрираните, понякога предизвикват по-младите женски котки до степен на стрес.

Но повечето кастрирани мъжки са сравнително спокойни и е малко вероятно да станат агресивни или прекалено териториални.

две коткиСнимка: iStock

Младите възрастни котки от двата пола често са добър избор, ако имате по-възрастна женска котка у дома. Здравите възрастни женски котки често се съгласяват с игривото присъствие на коте, но болните и по-възрастните домашни любимци често се уморяват от лудориите на бебетата, което може да доведе до изпълнена с напрежение връзка.

Запознайте се с котката, която смятате да осиновите, преди да я доведете у дома. Прекарайте известно време, като я наблюдавате в среда, в която се чувства комфортно. Котката игрива и общителна ли е или е спокойна? Изберете животно, чийто темперамент и личност съответстват на вашия домашен любимец, за да сведете до минимум риска от напрежение.

Няма биологична причина две женски котки да не могат да се разбират. Възрастта и темпераментът обикновено са по-важни от пола, когато става въпрос за съжителство на котки. Но не всички котки се радват на присъствието на други котенца. Можете обаче да предприемете стъпки, за да увеличите шанса нещата да вървят добре, като например да ги държите разделени първоначално и да дадете на вашите домашни любимци достатъчно време, за да свикнат с присъствието един на друг.

две коткиСнимка: iStock

Виж още