Могат ли котка и новородено да си взаимодействат безопасно

котка и бебе Снимка: iStock

А ко имате котка и очаквате бебе, може да се чудите дали ще бъде безопасно да позволите на вашия домашен любимец и новороденото ви да остават заедно без надзор. Докато новородените и котетата могат да си взаимодействат безопасно, обикновено е най-добре да го правят винаги във ваше присъствие, за да се намесите, ако е необходимо. Естествените наклонности на бебетата да изследват света с ръцете си могат да стресират котките, карайки някои домашни любимци да се нахвърлят, когато се почувстват застрашени.

От друга страна, съществуват най-различни опасности за бебетата. Дори и една спокойна, добронамерена котка може случайно да задуши дремещо бебе, което е твърде малко, за да движи главата си. Котките обикновено не се справят добре с рутинните промени и бебетата често причиняват котешки стрес. Но има неща, които можете да направите, за да създадете безопасна среда за вашето бебе и да помогнете на котката ви да остане спокойна през промените през следващите месеци.

И така - какви мерки за безопасност може да вземете, за да установите приемни граници между бебето и котката ви и никой да не бъде наранен?

Няколко абсолютно забранени неща

котка и бебеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не трябва да се позволява на котките да спят с бебета, тъй като това крие риск от задушаване. Въпреки че е добре котките да проучват, душат и да се гушкат с бебета, котките и новородените трябва да имат право да си взаимодействат само когато възрастен държи всички под око.

Децата не трябва да се оставят сами с котката, докато не станат достатъчно големи, за да разберат как да взаимодействат правилно с животните, тъй като естествената склонност на децата да гонят и докосват може да стане стресираща за някои домашни любимци.

Подгответе се предварително, за да сведете до минимум котешкия стрес

Котките често се стресират, когато се появи нещо ново в дома, било то предмет, друг домашен любимец или човек. Стресираните котки могат да уринират извън тоалетната, да се грижат прекалено много за козината си и да се крият. Други поведения, които понякога сочат към тревожно коте, включват прекомерна вокализация, повтарящо се чесане и намален апетит.

Свикването на котката ви с гледките и миризмите на новото ви бебе може да помогне много за намаляване на стреса на вашия домашен любимец и да поддържате хармония у дома. Ето няколко конкретни неща, за които трябва да се погрижите, за да подготвите котката си за пристигането на вашето бебе.

  • Преместете котешката тоалетна на правилното място

котка и бебеСнимка: iStock

Преместете тоалетната, ако в момента се намира в стаята, където планирате да имате детската стая. Котките понякога се връщат обратно към мястото, където се е намирала тяхната тоалетна, за да уринират, така че помислете дали да не заключите вратата на старото място, докато вашият домашен любимец се адаптира към новото място.

  • Подгответе детската стая

Подредете детската стая доста по-рано, за да дадете на котката си време да изследва и да свикне с новите гледки и миризми, без да се притеснявате, че котешкият ви спътник ще събори нещо или ще нарани бебето ви. Около месец преди да се роди бебето ви, ограничете достъпа на вашия домашен любимец до детската стая.

Свикнете да затваряте вратата, когато не сте там, и можете да покриете повърхностите, до които котката ви няма да бъде допусната, като креватчето и масата за повиване.

  • Свикнете котката си с гледките, звуците и миризмите

Можете да закупите продукти за бебета, като лосион и шампоан и да ги използвате от време на време вместо обичайните си продукти, така че котката ви да започне да свързва миризмите на бебето с нещо топло и познато.

Можете да сглобите продукти като електронни люлки предварително и да обмислите да ги пускате за няколко минути на всеки няколко дни, за да свикнете вашия домашен любимец към новите производители на шум. Освен това можете да пуснете записи на плачещи бебета, докато котката ви е наоколо, за да я подготвите за това, което предстои; това може да допринесе много за поддържането на спокойствието на вашия домашен любимец, когато бебето ви започне да плаче.

котка и бебеСнимка: iStock

  • Правете рутинни промени навреме

Направете промени в рутината на вашия домашен любимец поне месец преди бебето ви да дойде у дома, за да дадете време на котката ви да се адаптира. Котките са особено чувствителни към промените, свързани с храната, поддържането и дейностите, които са свикнали да правят с любимия си човек.

Ако обикновено вие сте този, който храни котката и не очаквате да можете да го правите редовно след пристигането на бебето, може би ще е добре партньорът ви да поеме тези задължения, но трябва да започне да го прави възможно най-рано преди да се появи бебето. Ранното започване на тези преходи ви дава време да идентифицирате всички проблеми с новата рутина и да ги коригирате навреме.

  • Създайте безопасно място за вашата котка

Създайте безопасно пространство за вашата котка, където тя може да се оттегли, ако се тревожи или е стресирана. Изберете място сравнително далеч от стаята на бебето, тъй като невероятно добрият слух на котките може да направи присъствието около плачещи бебета особено стресиращо.

Оборудвайте убежището на вашата котка с удобно легло, затворено място, в което да се пъхне, и високо място, откъдето да се чувства сигурна и в контрол. Подправете всичко с малко котешка билка, за да дадете на котката си допълнителна релаксация.

Запознайте котката си с бебето си бавно

котка и бебеСнимка: iStock

Котките разчитат в голяма степен на миризмата, за да идентифицират членовете на семейството. Преди да напуснете болницата, оставете настрана одеяло, в което бебето ви е подремнало, или нещо, което е носило, за да може котката ви да подуши тези предмети и да започне да свиква с миризмата. Прекарайте време с котката си веднага щом се приберете у дома. Дайте на котешкия си приятел много любов и се уверете, че се чувства сигурен и обичан.

След като котката ви се почувства добре, запознайте я с предмета, който мирише на бебето. Ако изглежда, че всичко напредва добре, позволете на котката си да изследва вашето бебе, докато вие го държитне и пазите. След като настаните бебето си в детската стая, прекарвайте повече време с котката си. Ако успеете да отделите няколко минути посветено гушкане или игра, това ще създаде основа на доверие и любов между вас и вашия котешки спътник.

Не забравяйте да вземете няколко предпазни мерки, за да сте сигурни, че вашата котка и бебе ще останат здрави. Мийте ръцете си, след като сте галили котката си или сте пипали нейни предмети и играчки, и се уверете, че малките пръстчета и ръце на вашето бебе са почистени, ако са докосвали котката.

Котките и новородените могат да си взаимодействат безопасно, ако планирате и вземете няколко предпазни мерки. Котките и бебетата никога не трябва да се оставят сами, тъй като някои котенца намират общуването с деца за стресиращо, а на котките не трябва да се позволява да подремват с бебета, които не са достатъчно силни, за да движат главите си - за да се предотврати задушаване.

Тъй като котките понякога се стресират от промените в околната среда, често е полезно да представите дрехите на бебето на вашия домашен любимец, преди да се появи бебето у дома, за да намалите стреса, който вашата котка може да изпита от новия си съквартирант.

Виж още