Могат ли котките да бъдат хомосексуални?

две котки Снимка: iStock

К ато собственици на мъркащи животни искаме да знаем всичко за тях, включително и любопитни факти. Един аспект от индивидуалните характеристики на вашата котка, който може да е по-труден за пълно разбиране, е неговата сексуалност.

Теоретично се предполага, че е възможно котките да бъдат хомосексуални, бисексуални, но нямаме научни доказателства в подкрепа на това.

С акцента върху образованието, разбирането и приемането на многообразието на човешката сексуалност, естествено е да си задавате въпроси относно котешката сексуалност. Нега да проучим какво знаем до момента!

Защо е толкова трудно да се сравняват човешката и котешката сексуалност?

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Точно като хората, котките са индивидуалности. Така че вероятно ще има известно естествено разнообразие. Въпреки това, проблемът с опита да се сравни поведението на котенцата с човешкото поведение е, че концепцията за сексуалност, в човешки термини, всъщност не се превежда за котките и не е валидна. Има съществени разлики между това, което по някакъв начин дефинираме като „сексуалност“ при хората и какво означават тези поведения при животните:

1. Привързаното поведение не е сексуално

Може да предположите, че ако котка се свие до друга котка, оближе я или или сгуши главата си в нея, това е, защото са влюбени. Така че, ако вашият мъжки котарак се гушка с другия ви мъжки котарак това не означава, че са двойка.

Въпреки това, проявите на котешка любов, като взаимна грижа за козината, блъскане на главата едни в други и съвместен сън не са сексуално поведение или поведение между партньори. Тези действия обаче могат да бъдат знак за близост, доверие и приятелство, но това е съвсем нормална комуникация при мъркащите животни.

2. Поведение, което изглежда сексуално, може да не е

Какво ще кажете за по-очевидните „сексуални поведения“ като „humping“ или „качването“ на мъжките котки върху женските? Ако котката ви направи това с котка или друго животно от същия пол, това означава ли, че те са хомосексуални? Всъщност не само мъжките котки проявяват това поведение.

две коткиСнимка: iStock

Женските котки и кастрираните мъжки котки понякога също правят това и може да е просто защото играят, карат се или имат този естествен навик.

3. Котките се чифтосват за размножаване

Ако вашата женска котка се чифтосва с мъжка котка, това е защото тя е разгонена и размножаването е в нейния инстинкт. Няма толкова голямо значение за това кой е мъжката котка и как изглежда – женските котки нямат предпочитания относно партньора, както е при хората.

Единственият критерий за сексуални отношения е котката да е разгонена и наоколо да има мъжки некастрирани котараци. Може да се изненадате да разберете, че след като сезонът на размножаването приключи, ако тя се сблъска със същата мъжка котка, с която се е чифтосвала, тя може да се настрои агресивно към нея.

Тъй като котките не изпитват романтични чувства или нито романтизират „сексуалните си контакти“, както биха могли хората, е ясно защо няма много информация за тяхната сексуална идентичност. Всъщност единствените видове, различни от хората, за които е известно, че имат изпитват удоволствие от половия акт, са делфините.

4. Котките изграждат различни типове взаимоотношения

две коткиСнимка: iStock

В света на котките ексклузивността не е нещо. Това, че вашата котка се е чифтосвала с една котка веднъж, не означава, че е свързана с нея за цял живот. Може да изглежда безразборно, но това е просто котешкият начин и тяхната природа.

Могат ли котките да бъдат хомосексуални?

Точно както някои други животни, котките са свидетели на демонстриране на типично сексуално поведение с един и същи пол. Въпреки това, поради причините, обсъдени по-горе, е доста трудно да се тълкува точно това поведение.

Понастоящем не можем да сме сигурни дали котките имат толкова разнообразна сексуалност, колкото хората.

Нашите котки са много важни за нас и са истински членове на семейството. Така че е лесно да разберете защо собствениците на котки ги виждат като хора и понякога се опитват да ги третират като такива.

Виж още