Могат ли котките да ядат червеи

домашна котка Снимка: iStock

К отките са месоядни по природа и те ще преследват и ловуват всяко животно, което могат, когато са навън. Това включва дори най-малката, най-малко вероятната плячка, като земните/дъждовните червеи! Котките са опортюнистични лотя вероятно ще го изяде.

Въпреки че котките могат да ядат земни червеи, разумно е да ги спрете да го правят, доколкото можете. Земните червеи могат да пренасят паразити, които причиняват заболяване при котките, така че предотвратяването им от поглъщане на земни червеи е най-добрият начин на действие.

Вредни ли са земните червеи за котките?

Земните червеи не са токсични за котките, но те също не са най-доброто нещо за ядене. Земните червеи осигуряват на вашата котка само малко протеин и има неприятни паразити, които могат да се прехвърлят от червея на вашата котка.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Паразит капилария

Инфекциите с червеи капилария, често при котки причиняват капилария. Този вид паразитен червей има сложен жизнен цикъл, който започва с отлагане на яйца в почвата чрез урината на заразени котки. След това те се излюпват в ларви, които се поглъщат от земните червеи. Веднъж погълнати, ларвите ще узреят в земния червей, докато не успеят да заразят нов гостоприемник.

  • Инфекция

След като котка изяде земен червей, червеите ще узреят и ще се преместят в пикочния мехур. Яйцата се отделят в урината, която след това започва своя жизнен цикъл отново. Има няколко признака, които червеите могат да причинят, но много котки изобщо не показват никакви видими признаци.

Котките могат да имат подобни признаци за различни уринарни проблеми, като камъни в пикочния мехур или кристали. Изключително важно е да заведете котката си на ветеринар, ако изглежда зле.

Какво се случва, ако котката ми изяде земен червей?

домашна коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка изяде земен червей, има вероятност да се оправи! Тъй като земните червеи не са токсични, те вероятно няма да причинят проблем. Въпреки това има шанс всички земни червеи, които ядат, да пренасят капилария или други инфекциозни паразити, като яйца на кръгли червеи.

Земните червеи се движат през почвата, където могат да бъдат открити яйца на кръгли червеи, но те не ги разпространяват директно. Ако забележите, че котката ви яде земен червей или забележите признаци на лошо здраве, трябва да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар може да ви каже дали котката ви трябва да ги види и може да ви посъветва за признаци, за които да внимавате.

Защо котките ядат земни червеи?

Котките са ловци, които преследват и консумират плячка. Мъркащите животни, които излизат навън може да дебнат и да смятат земния червей за бърза и сочна закуска, но те не осигуряват много хранителни вещества. В повечето случаи домашните котки ще ядат земни червеи просто защото си играят с тях, а по-скоро защото са гладни.

Въпреки че домашните котки обикновено не се нуждаят от лов за храна, ловният инстинкт все още е там.

Как мога да спра котката ми да яде земни червеи?

Единственият надежден начин да попречите на вашата котка да яде земни червеи е да им попречите да излизат навън. Земните червеи обикновено излизат от земята само след дъжд, тъй като горният почвен слой се движи по-лесно, когато е мокър. Въпреки това не можете да гарантирате, че няма да има такива на суха земя, така че винаги има шанс вашата умна котка да намери такава! Но всъщност няма реална нужда да ги спираме. В повечето случаи вашата котка няма да има лоши ефекти от яденето на земни червеи и повечето рутинни лечения срещу червеи ще унищожат всички паразити.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките са естествени ловци, които си играят и ядат много същества. Земните червеи са сравнително ново преживяване за много котки, особено ако не излизат много навън! Те са криволичещи и лесни за улавяне, така че котката ви може да реши да опита един, за да види дали ще ѝ се услади.

Земните червеи не са токсични за котките и най-вероятно няма да им причинят вреда. Въпреки това, те могат да носят паразити поради движението си през почвата. При условие, че вашата котка е в крак с всички превантивни здравни лечения, вероятно няма причина за тревога, но ако се съмнявате, винаги говорете с вашия ветеринарен лекар.

Виж още