Могат ли котките да ядат сол?

котка в кухнята Снимка: iStock

Т очно както при хората, солта е необходим минерал, но твърде много от нея може да доведе до дисбаланс на електролитите в тялото, което може да доведе до неправилно функциониране на клетките. Добрата новина е, че котките са умни и като цяло знаят какво е добро за тях, така че шансът сами да се впуснат впуснат в солени неща е малък. Наличните в търговската мрежа котешки храни балансират и правилното количество сол, което вашата котка трябва да има в диетата си. Но има някои по-малко очевидни виновници за отравяне със сол, които може да не са очевидни веднага за вас или вашата котка.

Колко количество сол може да е опасно за котката ми?

котка в кухнятаСнимка: iStock

Малко сол няма да навреди на гальовните животни. Всяко животно се нуждае от малко сол, тъй като тя е основен минерал, който помага на тялото да функционира правилно.

Храната за котки е специално създадена, за да отговаря на нуждите на котките, така че нито една котешка диета няма да съдържа твърде много сол (или друг минерал) за котки. Би било добра идея да осигурите балансирана диета за вашето коте и качествена котешка храна, но не трябва да предоставяте каквито и да е витаминни или минерални добавки.

Dogsandcats.bg

Какво ще се случи, ако котката ми изяде нещо прекалено солено?

Най-често соленото нещо, което една котка може да яде, е някакъв вид човешка храна. Докато някои човешки храни са добри за котки, други могат да бъдат проблематични. Често срещан виновник е рибата тон, сготвена в подсолена вода. Въпреки че може да е изкушаващо да се използват човешки храни за стимулиране на апетита на болно коте, по-добра идея е да се придържате към храни за котки. Това гарантира, че вашето коте не поглъща нещо потенциално вредно.

Ако подозирате, че котката ви е ковсумирала прекомерко количество сол, може да се наложи обаждане или посещение на ветеринар.

Признаци на отравяне на котката със сол

котка в кухнятаСнимка: iStock

Отравянето със сол може да бъде много сериозно и дори смъртоносно за котките. Обикновено се проявява първо като повръщане и вероятно ще включва също:

  • Диария
  • Намален апетит
  • Летаргия
  • нестабилно ходене
  • Прекомерна жажда или уриниране
  • Треперене
  • Гърчове
  • Кома

Това също могат да бъдат признаци на много различни заболявания, така че ако вашата котка проявява някое от тях, трябва незабавно да бъде лекувана от ветеринарен лекар.

Виж още