Безопасни ли са семената за котките

семена котка Снимка: iStock

А ко се събудите някоя сутрин с разпиляно пакетче семена чия в кухнята, след нощното котешко „парти“, няма как да не се запитаме - опасни ли са семената за котките?

Семената са пълни с витамини, включително витамин В5, Е и В9, както и минерали като калций, желязо и магнезий. В допълнение, семената съдържат фибри, които могат да помогнат на храносмилателната система на вашата котка да функционира правилно и да предотвратят запек.

За изненада или не, семената са по-по полезни за гальовните животни отколкото ядките.

Dogsandcats.bg

Въпреки това, все още има някои ограничения, които трябва да имате предвид.

  • Чиа семена

Семената от чиа са с високо съдържание на аминокиселини, фибри и въглехидрати, като същевременно имат ниско съдържание на мазнини. Твърди се, че засилват имунната система и могат да укрепят костите и козината на вашата котка.

Въпреки че семената от чиа не са токсични, те все пак трябва да се споделят в малки количества. Ако се чудите дали семената от чия могат да са допълнение към диетата на гальовния приятел, поговорете първо с ветеринарния си лекар. Никога не е добре да си правим експерименти, още повече с човешки храни, за които не сме сигурни напълно как ще се отразят на котката ни.

  • Сусам

сусамСнимка: Pixabay

Подобно на много други семена, сусамът е отличен източник на фибри, което го прави страхотен стимулатор на храносмилателната система. Нещо повече - сусамът е пълен с минерали, като цинк, калций и магнезий, които могат да укрепят костите.

Въпреки че сусамовите семена могат да бъдат от полза за здравето на мяукащия спътник, все пак трябва да ги предлагате само като лакомство. Също така, обърнете внимание на зъбите на вашето коте, тъй като сусамовите семена могат да се залепят.

  • Тиквени семена

Тиквените семки са с високо съдържание на желязо, калций, цинк и витамин К и Е. Благодарение на богатото съдържание на фибри, тези семена могат да подпомогнат храносмилането на вашата котка, ако се предлагат в умерени количества.

  • Киноа

Киноата става все по-популярна и действително тя не е вредна за котките. Киноата е богата на протеини, фибри, магнезий и мед, което я прави чудесна добавка към месни или рибни продукти.

Както при другите семена, можете да позволите на котката си да хапне от нея, но в малки количества. Суровата киноа може да раздразни стомаха на гальовния приятел, така че вареният вариант, който консумирате и вие е добра опция.

  • Ленено семе

Лененото семе е напълно безопасно за котки. Високото му съдържание на Омега-3 може да подобри състоянието на кожата и козината на гальовния домашен любимец, както и да помогне при лечението на възпалителни състояния.

Въпреки че лененото семе работи добре като хранителна добавка, разчитането на него като единствен източник на храна не е безопасно.

  • Слънчогледови семки

Слънчогледът е нетоксичен за котките. Слънчогледовите семки са с високо съдържание на протеини, витамини Е, В1, В5, манган, мед и здравословни полиненаситени мазнини. Ако се дават умерено, те също могат да повлияят положително на храносмилателните функции поради високото съдържание на фибри.

Все пак съдържанието им на мазнини е твърде високо, което потенциално може да разстрои стомаха на вашето коте и да причини повръщане и диария. Ако искате да споделите няколко слънчогледови семки с котката си, уверете се, че люспите са отстранени и семената не съдържат сол.

  • Маково семе

семена коткаСнимка: iStock

Маковото семе се счита за опасно за котките, тъй като съдържа вещества, които те не успяват да преработят. Някои представители могат да имат разширени зеници, други могат да изпитат замаяност или летаргия.

Ако мъркащият приятел е консумирал маково семе - побързайте да се консултирате с ветеринарен лекар.

От настоящия списък със семена, трябва да внимавате само за маковото семе, тъй като то е токсично за гальовните животни. Останалите семена не са опасни, ако котката ви случайно си хапне от тях или решите да ѝ дадете няколко хапки от сварената ви киноа (без да я овкусявате). Все пак, ако сте твърдо решени да разнообразите максимално диетата на мъркащия приятел, най-добре да се консултирате с ветеринарния лекар. Колкото и да се грижим за здравето на нашата котка – не бива да се престараваме, защото можем да ѝ навредим.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още