Могат ли котките да „предозират“ с коча билка

котка и коча билка Снимка: iStock

Н е е тайна, че повечето котки обожават коча билка! Много родители на домашни любимци използват това растение с най-различни цели, а резултатът често е различен при котките. Някои се успокояват, други стават игриви, трети се търкат в пода сякаш са разгонени.

Колко количество коча билка е безопасно? Възможно ли е мъркащият ни приятел да прекали с нея?

Накратко за кочата билка

Растението се нарича още котешка мента, а мъркащите приятели не са единствените, които изпадат в „плен“ на нейните съставки. Лъвовете, тигрите и пантерите също могат да се размекнат, ако я подушат.

Кочата билка се взема от растението Nepeta Cataria, част от семейството на ментата. Активният химикал в растението се нарича непеталактон, който се намира в листата, стеблата и семената. Обикновено се купува в изсушена форма или се пълни в играчки или лакомства.

Dogsandcats.bg

Не всички котки харесват коча билка и за някои тя няма никакъв ефект. Смята се, че около 80% от мъркащите животни могат да реагират на мириса ѝ.

Повечето котки реагират на растението като се търкат, преобръщат или трият в различни повърхности. Някои могат да станат хиперактивни и да преследват играчки или своите човешки приятели. Тези сесии обикновено продължават около 10 минути, след което повечето котки губят интерес. Може да отнеме няколко часа, докато мяукащите приятели се „нулират“ и отново станат податливи на растението.

Какви са предимствата на котешката мента

Ако изглежда, че гальовният домашен любимец се наслаждава на ефекта от коча билка, това може да бъде страхотно лакомство за него. Може да помогне при свикване с нов дом или някоя друга промяна. Тъй като растението предизвиква хиперактивност при някои котки, то може да помогне за насърчаване на упражненията, при котки с наднормено тегло.

Билката може да бъде и полезно средство за обучение. Много котки ще търсят тази билка, тъй като я свързват с положителни спомени. Можете да я използва, за да насочите котката си към драскалката или към мястото, което сте пригодили за сън.

котка и коча билкаСнимка: iStock

Крие ли опасности за здравето кочата билка

Няма доказателства, които да предполагат, че растението опасно или пристрастяващо за мяукащите животни. Те обаче могат да започнат да свикват с него и реакцията може да намалее, ако се използва твърде често.

Някои котки, особено по-малките могат да станат доста хиперактивни, затова може би е добре се избягва.

Колко коча билка е твърде много

Котешка билка като цяло е безвредна и котките не могат да прекалят с нея. Въпреки това, те могат да се разболеят от консумация на големи количества коча билка. Това е по-вероятно, ако котката ви яде прясно растение от коча билка или големи количества лакомства, които я съдържат.

Растението може да е действа доста мощно за някои приятели, така че ако забележите, че котката ви изглежда прекалено ентусиазирана - може би е по-добре да преустановите и да акцентирате на други играчки.

Вижте още:

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Как котешката мента действа на котките

Виж още