Могат ли котките да усещат болка в мустаците си

котка в близък план Снимка: iStock

М ъркащите приятели имат много сладко лице и дълги мустаци, които допринасят за тяхната очарователност! Но освен визуалната им привлекателност, каква цел служат мустаците при нашите котешки приятели? Ако те са подрязани или повредени, могат ли мъркащите приятели да почувстват болка в мустаците си?

Какво представляват котешките мустаците?

Мустаците, известни още като вибриси, са сензорни тактилни косми, срещащи се при повечето видове бозайници. По-дълги и по-дебели от космите, намиращи се в останалата част на тялото, котешките мустаци са разположени на горната устна, брадичката, над очите и на предмишниците. Мустаците произхождат от големи специализирани фоликули, пълни с богато кръвоснабдяване и изобилие от нервни рецептори - което ги прави невероятно уникална и важна част от анатомията на котката.

котка в близък планСнимка: iStock

Функцията на котешките мустаци

Котешките мустаци играят важна роля в предаването на сензорна информация.

Dogsandcats.bg

Когато мустаците на котка докоснат повърхност, те се огъват; това движение се усеща от механорецептори във фоликула на мустака, които превеждат движението в нервен сигнал. Нервите, които произлизат от фоликула на мустака, след това предават тези сигнали към мозъка, където информацията се обработва и използва, за да предостави на котките информация за тяхната среда.

Котешките мустаци са толкова чувствителни, че в допълнение към предоставянето на информация в резултат на допир, те също могат да открият фини промени във въздушния поток - по този начин снабдявайки котките с безценна информация за заобикалящата ги среда, което им позволява да избягват опасност и да се отличават като хищници видове. Освен това информацията, получена от мустаците, може да помогне за приспособяване на относително лошото зрение на къси разстояния на котките и да помогне за защита на лицата им от драскотини, ожулвания или други наранявания.

И накрая, мустаците на котката служат като важно средство за комуникация с други котки, както и с хора. Котка, която е напрегната или бдителна, може да има мустаци, разпънати и сочещи напред, докато по-отпуснатата котка ще има мустаци, които са по-малко разперени и ориентирани настрани от лицето. Една уплашена котка може да събере мустаците си заедно и да ги държи сплескани към лицето си.

Какво се случва, ако отрежете мустаците на котка?

котка в близък планСнимка: iStock

Котешките мустаци са съставени от кератин - същият протеин, който изгражда козината на останалата част от тялото им. Кератинът също е същото вещество, намиращо се в човешката коса, ноктите и външния слой на нашата кожа. Тъй като мустаците са направени от кератин, те няма да почувстват болка, ако бъдат подстригани - подобно на това, което изпитват хората, когато се подстригват.

Въпреки че подрязването на мустаците на котка няма да причини болка, мустаците НЕ трябва да се режат или подрязват, тъй като това ще намали сензорния вход, който котките получават от тези специализирани косми. Тази внезапна загуба на сензорна информация може да затрудни котката да се ориентира и да разбере околната среда, което потенциално води до стрес и дезориентация.

Макар самите мустаци да не съдържат никакви нервни окончания, фоликулите, в които са закотвени, имат - следователно скубането или дърпането на мустаците на котка би било болезнено преживяване и трябва да се избягва.

В обобщение, макар и да не са уникални за котките, мустаците са невероятно важна характеристика на нашите котешки приятели, която им предоставя необходимата информация, за да процъфтяват в тяхната среда. Въпреки че котките не изпитват болка в мустаците си, те все пак никога не трябва да се подстригват или режат (освен ако не се счита за необходимо от медицинска гледна точка от ветеринарен лекар), тъй като това може да изложи на риск увереността и безопасността на котката.

котка в близък планСнимка: iStock

Виж още