Могат ли пробиотиците да помогнат при храносмилателни проблеми на котките

котка приама лекарства Снимка: iStock

М иризливите котешки тоалетни не са забавни - нито за вас, нито за вашия гальовен приятел. И най-вече за него, тъй като със сигурност страда от неразположение. Все пак има какво да направите, за да помогнете на гальовния спътник, за да се справи с храносмилането и да облекчи напрежението.

След като вашият ветеринарен лекар е изключил здравословни проблеми (като глисти или заболяване на раздразнените черва), може да помислите за специална храна или пък да добавите и пробиотици за котки.

Какво представляват пробиотиците за котки?

Пробиотиците са бактерии и дрожди – живи организми – които ни помагат да смиламе храните и помагат на имунната ни система. Това важи за хора, котки, кучета и други животни.

котка приама лекарстваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При правилните обстоятелства бактериите могат да помогнат с храносмилането и усвояването на хранителни вещества, да предотвратят диария и запек, да поддържат оптимална функция на имунната система и да предотвратят възпаление.

Но ако здравословният микс от микрофлора в системата на вашата котка се наруши - от заболяване или от антибиотици, използвани за лечение на заболяване - здравето на вашата котка вероятно ще пострада. Пробиотиците могат да помогнат на вашата котка да възстанови здравословния баланс на бактериите; както и да помогне на котки с чувствителен стомах.

Как да намерите най-добрите пробиотици за котки

котка приама лекарстваСнимка: iStock

Докато много първокласни котешки храни и добавки съдържат пробиотици, не всички пробиотични формули са еднакво ефективни. Пробиотиците са най-ефективни, когато бактериите са живи и във висока концентрация. Ето защо някои пробиотични добавки посочват, че трябва да се съхраняват в хладилник след отваряне и почти всички, че трябва да ги съхранявате на хладно и сухо място.

Едно от най-добрите неща в разнообразието от пробиотични добавки за котки е, че имате много форми, от които да избирате. Можете да намерите пробиотици като прахове, капсули или под формата на дъвчащи лакомства. Повечето прахове се смесват с храната, а някои могат да се смесват с водата на вашата котка. Доста пробиотични добавки включват вкусни съставки като бирена мая и сушен свински черен дроб, за да изкушат вашата котка. С какъвто и тип да започнете, бъдете търпеливи – може да се наложи да опитате няколко пробиотика, за да намерите този, който да угоди на вашето коте.

котка приама лекарстваСнимка: iStock

Винаги трябва първо да се консултирате с ветеринарен лекар

Ако котката ви има проблеми с диария, повръщане или запек, винаги трябва да започнете, като се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Те могат да предоставят насоки, включително предложения за специални диети или стратегии за хранене. Ако препоръчват конкретни пробиотици - следвайте техните съвети.

Виж още