Могат ли възрастните котки да се хранят с храна за котенца

котка се храни Снимка: iStock

Х раната за котенца съдържа голямо количество мазнини, протеини и допълнителни витамини. В края на краищата котенцата развиват своя мозък, имунна система и кости. Докато възрастните котки са завършили развитието си, те също се борят с дегенерацията, която възрастта носи.

Повечето котки се чувстват чудесно с храна за възрастни котки, тъй като тя се предлага в огромно разнообразие, но други ще загубят апетита си, ще отслабнат и ще изпитат дефицит на витамини. Ако е така, може да си помислите, че храната за котенца е може да е добър вариант за вашата по-възрастна котка.

Възрастната котка може да яде храна за котенца, без да се разболее. Няма съставки, които са токсични или вредни. Всъщност може да бъде идеална добавка за котки с поднормено тегло или такива, които се възстановяват от сериозно заболяване. По същия начин, по който помага на котенцата да растат, може да позволи на възрастните котки да се възстановят и да преодолеят дефицита на хранителни вещества. Трябва обаче да избягвате да храните по-възрастни котки само с храна за котенца и то дългосрочно.

две котки се хранятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По-високото количество мазнини и калории може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване. Не всички възрастни котки се нуждаят от допълнително тегло и витамините могат да бъдат изразходвани напразно при иначе здрава котка. Освен това съдържанието на сол (натрий) в храната за котенца може да е лошо за възрастни котки с бъбречни проблеми.

Може ли храната за котенца да разболее по-възрастните котки?

В храната за котенца няма нищо, което да разболее здравите възрастни котки. Те съдържат сходни хранителни вещества, витамини и минерали, но в различни съотношения. Това означава, че не трябва да води до заболявания или здравословни проблеми, ако по-възрастните котки се хранят с храна за котенца за кратък период от време.

Единствените изключения са, ако вашата котка има предшестващо състояние, като диабет или проблеми с бъбреците. В тези ситуации собствениците трябва да се консултират с ветеринарен лекар, преди да хранят възрастни котки с храна.

Разлики между храната за възрастни котки и тази за котенца

котка се храниСнимка: iStock

  • Храна за котенца

Котенцата растат бързо през първите няколко седмици от живота си. Като такива, те се нуждаят от специална течна формула за котенца по време на ранното си развитие. Тази формула обикновено съдържа 36% суров протеин и 40% сурови мазнини. Тези проценти са предназначени да имитират хранителните вещества в майчиното мляко.

След това котенцата могат да преминат към хранене с твърда храна на 4-седмична възраст. Тази твърда храна може да бъде суха или консервирана, в зависимост от предпочитанията на вашата котка. Сухата храна за котенца обикновено съдържа 35% протеин и 12%-24% мазнини. Консервираната храна за котенца има малко по-ниско хранително съдържание, тъй като се разрежда с вода.

Съдържанието на мазнини в храната за котенца е сравнително високо. Това е така, защото котенцата се нуждаят от специална мастна киселина, известна като DHA. Това подпомага развитието на мозъка им и функцията на ретината. Храната за котенца също съдържа по-висока концентрация на определени витамини и минерали. Основните са селен и витамин Е.

Тези микроелементи допринасят за развитието на силна имунна система, която помага на котето да се бори с болестите. Храната за котенца също е особено богата на калций и фосфор, тъй като котенцата се нуждаят от тях, за да развият и поддържат здрави кости. За капак, тя е дори по-калорична от храната за възрастни котки. Това е така, защото котенцата имат малки стомаси, но въпреки това се нуждаят от голямо количество калории, за да растат добре.

  • Храна за възрастни котки

Котките трябва да преминат към храна за възрастни котки, когато достигнат 80% до 90% от пълния си размер. Въпреки това, трябва да избягвате да се съобразявате с възрастта на котката, за да определите кога е време за смяна. Някои породи, като Мейн Куун, достигат пълния си размер много по-късно от други породи.

Храната за възрастни котки съдържа 20%-24% мазнини и 35%-40% протеини. Това съдържание на мазнини е много по-ниско, тъй като гальовните приятели вече не развиват бързо мозъка си. Храната за възрастни обаче може да съдържа определени есенциални мастни киселини, които да помогнат за поддържането на здравето на вашата котка.

Уверете се, че диетичните нужди на вашата възрастна котка са задоволени

котка се храниСнимка: iStock

Ако възрастната котка смята, че диетичните ѝ нужди са задоволени, тя няма да търси повече. Можете да заведете котката при вашия ветеринарен лекар за преглед и да попитате дали има здравословно тегло за размера и възрастта си. Ако котката ви е с поднормено тегло, трябва да обмислите от какво се нуждае, за да хапва повече и дали не ѝ липсват елементи, които следва да си набавя.

В крайна сметка макар и храната за котенца да не е опасна за възрастните, не бива да ги храните с такава, освен ако поради някаква причина нямате предписание от ветеринарен лекар за това. Не случайно съществуват храни за котенца и за възрастни котки. Мъркащите животни от различни възрасти имат различни хранителни нужди, затова следва да се съобразяваме с тях, за да отглеждаме здрави и щастливи домашни любимци!

Виж още