Може ли да храня котката си с храна с изтекъл срок на годност?

котешка храна Снимка: iStock

Х раната за котки може да издържи много дълго време, но ако поръчвате такава в по-големи количества или сте забравили някой пакет на дъното на шкафа, сервирате на котката си, но в последствие виждате, че срокът е изтекъл, а чинията на мяукащия приятел вече е облизана - вероятно ще се притесните.

Храненето на котката с храна с изтекъл срок на годност може да навреди на здравето, така че не бива да се случва системно. Ако сбъркате веднъж - простено ви е. Но все пак трябва да знаете че гальовният приятел трябва да се храни само с прясна и неподправена храна, точно като тази, която вие самите трябва да ядете.

Срок на годност на сухите и консервираните храни за котки

Храната за котки може да изглежда така, сякаш може да трае почти вечно. И макар че може да издържи много дълго време неотворена, това не означава, че не може да се развали. Сухата храна за котки обикновено има дълъг срок на годност между 4 месеца и 3 години. Неотворената мокра храна за котки обикновено има малко по-дълъг срок на годност поради процеса на консервиране и запазване. След отваряне трябва да съхранявате мократа храна на котката си в затворен контейнер в хладилника ориентировъчно до 3 дни.

Трябва обаче да помните, че някои храни за котки изтичат по-бързо от други. Това се дължи на действителния състав на храната за котки.

Dogsandcats.bg

котешка хранаСнимка: iStock

Храните за котки без консерванти може да изглеждат като чудесен изцяло натурален подход за хранене на котката, но трябва да имате предвид колко бързо изтича той. А хранинте с високо съдържание на мазнини е много по-вероято да се развалят по-бързо, отколкото тези с по-малко.

Опасностите, които крие храната за котки с изтекъл срок на годност

Храненето на котката ви с храна с изтекъл срок на годност може да бъде по-лошо от това, че тя просто има лош вкус или е застояла.

Това са няколко неща, за които трябва да се притеснявате:

  • Липса на хранителни вещества. Срокът на годност, отпечатан върху храната на котката ви, не е само за да ви уведоми кога храната е негодна за консумация. Той също така ви казва кога храната вече няма да може да осигури обявената си хранителна стойност. Дори ако в храната няма външна намеса, като например въздух, влага, плесени или насекоми, естественото разлагане на елементите, от които е съставена, ще попречи на котката ви да получи балансирана диета.
  • Бактерии и плесени. Храната с изтекъл срок на годност или неправилно съхранявана такава може да стимулира развитието на плесени и бактерии. Тези нежелани добавки могат да разболеят гальовния приятел и да нарушат чувствителния му стомашно-чревен тракт.
  • Буболечки и червеи. Храната за домашни любимци с изтекъл срок на годност е много по-склонна да привлича и задържа пълзящи организми в сравнение с прясната и правилно съхранявана храна. Тези насекоми могат да пренасят със себе си редица болести, които могат да бъдат предадени на вашия космат приятел чрез храната.

Как да разберете дали храната на котката ви е с изтекъл срок на годност

котешка хранаСнимка: iStock

Първото нещо, което трябва да проверите, е „най-добър до“ или срок на годност. Това е дата, отпечатана върху оригиналната опаковка, която показва кога трябва да се използва храната, за да бъде максимално свежа и хранителна.

Отначало обаче може да се окаже малко трудно да се открие тази дата. Тя може да е отпечатана някъде отстрани или на дъното на пакета или кутията. Би било добре да проверите тази дата преди покупката. Но ако не сте имали тази възможност, трябва да проверите торбичката и датата, преди да нахраните с нея домашния любимец.

Не е трудно да се усети мирисът на развалена храна, така че ако носът ви подуши такъв - не давайте храната на котката си.

Съхранение на суха и консервирана храна за котки

За да запазите максимално свежестта на храната на мъркащия приятел, правилното ѝ съхранение е от решаващо значение. Трябва да я предпазите не само от атмосферните влияния, но и от нежелани гости като мравки или други гадини. Препоръчваме ви да съхранявате храната на котката си запечатана и прибрана на хладно и сухо място, докато не стане готова за употреба. Такива места като кухненски шкаф, килер или гардероб са чудесни, защото там има минимални колебания в температурата и влажността.

котешка хранаСнимка: iStock

Съхраняването на мократа храна на котката е също толкова лесно. Всичко, което трябва да направите, е да поставите неизползваната порция в безопасен контейнер за съхранение на храна и да го поставите в хладилника, както правите с остатъците от храна. Купуването на тапи за консерви от зоомагазин е чудесен начин директно да приберете консервираната мокра храна в хладилника.

Мяукащите животни заслужават качествено хранене, за да водят здравословен начин на живот.  Храната с изтекъл срок на годност няма да осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаят вашите котки, и може да бъде вредна. А това, че храната не е отворена, също не означава, че е безопасна за консумация.

Ако в дома си попаднете на храна с изтекъл срок на годност, трябва да я изхвърлите и да осигурите нова храна за гальовното животинче. А ако я видите в магазина, не забравяйте да информирате служителите, за да може да изтеглят продукта от рафтовете.

Виж още