Може ли силната музика да навреди на котките

котка и музика Снимка: iStock

А ко обичате да слушате силна музика, вероятно си задавате въпроса дали това може да навреди на гальовния ви домашен любимец. Със сигурност знаете добре, че мъркащите приятели се плашат от силни шумове като звука на прахосмукачката, пералнята, шумните съседи и какво ли още не.

Но може ли силната музика да бъде вредна за котикте? Краткият отговор е - да, може. Котките са по-чувствителни към звука от хората, което означава, че шумовете звучат по-силно за тях, отколкото за нас. Котките също имат по-обширен слухов обхват и могат да чуват шумове на по-ниска и значително по-висока височина от хората. Затова трябва да разгледаме как точно ушите на котките се различават от нашите и какво означава това за вашето съжителство с гальовния приятел.

Котки и техният слух

котка и музикаСнимка: iStock

Котките имат най-добър слух сред домашните животни. Слухът на котката е много чувствителен, дори по-добър от този на кучето. Като цяло котешкото ухо има същата структура като другите бозайници: външно, средно и вътрешно ухо. Тази широка гама от звуци помага на мъркащите приятели да открият плячка и им позволява да чуват и избягват хищници.

Dogsandcats.bg
  • Външно ухо

Ушната мида изгражда външното ухо (това е външната триъгълна гънка в горната част на главите им), заедно с ушния канал. Ушната мида събира и насочва звуковите вълни надолу по ушния канал към средното ухо. Те се въртят и движат независимо, без котките да движат главите си. Мъркащите приятели почти използват ушите си като радар. Ушите им могат да се обърнат към източника на звук, увеличавайки чувствителността им към звука с 15% до 20%.

  • Средно ухо

Тъпанчето и малките костици, известни като осикули, се намират в средното ухо. Осикулите вибрират при откриване на звукови вълни и предават вибрациите към вътрешното ухо.

  • Вътрешно ухо

Сетивните клетки във вътрешното ухо реагират на вибрациите чрез огъване и движение. Това изпраща електрически сигнали през слуховия нерв към мозъка, за да бъдат обработени. Вестибуларната система също се намира във вътрешното ухо, осигурявайки усещане за пространствена ориентация и баланс.

Може ли силната музика да навреди на котка?

котка и музикаСнимка: iStock

Продължителното излагане на нива на шум над около 95 децибела (dB) може да причини загуба или увреждане на слуха. Не само това, но прекомерният шум може също да повиши кръвното налягане на вашата котка. Причината за това е, че котката ви живее в състояние на повишен стрес.

Ясно е, че ухото на котката е проектирано да улавя повече звуци от хората или дори кучетата, което им помага в дивата природа. Но това умение не се отразява непременно добре в домашния живот, където котката няма контрол върху звуците, с които е принудена да живее. В една къща няма средство за бягство, ако котката ви се нуждае от него, което може да стресира гальовния приятел.

Котките обикновено се отдалечават от звуци, които са твърде силни, но могат да направят това само ако има къде да отидат. Ако не могат да напуснат стаята, може да се скрият.

Езикът на тялото на котката може да бъде фин, така че зависи от вас да вземете под внимание какво е нормално за вашата котка, така че да имате добра представа, когато е разстроена или стресирана.

Котката не само ще се почувства стресирана от това, че е затворена в твърде шумна стая, но това също може да причини увреждане на слуха ѝ.

Не казваме, че никога повече не можете да слушате силна музика само защото имате котка, но ще трябва да внимавате за мъркащия приятел, преди да го направите. Уверете се, че котката ви има път за бягство или дори я насърчете да отиде в друга стая, преди да пуснете силната музика. Също така използването на слушалките не е никак лоша идея.

Вижте още:

Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

Котките харесват ли музика

Как да обучим глуха котка на команди

Виж още