Котките харесват ли музика

котка и музика Снимка: iStock

Х ората обожаваме музика, а при повечето тя дори заема много важна част от деня. Слушаме любимите си песни докато пътуваме за работа, пускаме някоя спокойна, за да се съсредоточим на да приключим задачите, а често заема неизменна част от нашата тренировка.

Според настроението и моментните нужди, можем да слушаме различни стилове, а на ходеното на концертни е хоби на много хора, които с трепет чакат да чуят и видят любимите си изпълнители на живо.

Собствениците на котки няма как да не се зачудим - как котките разбират музиката? Наслаждават ли се както нас? Страхуват ли се от странния звук? Или са безразлични както в много ситуации, които вълнуват нас?

Какъв вид музика харесват котките

котка и клавишиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Според проучване, публикувано в Applied Animal Behavior Sciencе, котките могат да харесват музиката и доказателство за това е мъркането. Въпросът е да разберем какъв вид музика би била по вкуса на гальовния ни съквартирант. Проведеното изследване дава противоречиви резултати дали мъркащите приятели харесват или не определена музика.

Все пак, в експеримента, изследователите тестват музика върху различни животни като пробват различни стилове, които слушаме хората, но и звуци на определени честоти, които биха били подходящи за определения вид животно.

Резултатите показват, че котките (както и другите животни) реагират положително на видове звуци, които са подходящи за тях.

В изследването виолончелист свири кавъри на различни изпълнители, но композира и музика, която имитира чуруликане на птици, мъркане, различни звуци, които издават животните и създава „музика, подходяща за вида“ или музика за котки.

Как звучи музиката за котки

котка и музикаСнимка: Pixabay

Това е музика, която наподобява звуци от природата - чуруликане на птици, звукът от вятъра в клоните или течащ поток. Музиката за котки има за цел да ги успокои и да ги накара да се чувстват комфортно, а не да купонясват или танцуват. Предвид, че мъркащите приятели чуват честоти до 85 000 херца (хората чуваме до 20 000 херца), музиката за котки би следвало да е в диапазона, който е подходящ за тях, за да могат да се насладят.

Как разбираме, че котките харесват тези честоти? Изследователите наблюдават мъркане и търкане в различни предмети, когато звучи високочестотната музика, което е знак, че гальовните животни се наслаждават на тези звуци.

Какво мислят котките за музиката, която слушаме хората

котка и музикаСнимка: Pixabay

Макар че гальовните животни предпочитат специфични за видовете звуци, това не означава, че трябва да избягвате да им пускате вашата музика. Според изследване публикувано в в Hill's Pet - класическа, поп и рок музика са пускани на котки по време на стерилизация.

Забелязва се, че най-положително котките реагират на класическата музика, следвана от поп. Метъла и рока са повишили сърдечната честота и са разширили зениците на гальовните животни, което е сигурен знак за страх.

Можете да експериментирате и сами да откриете музика, която видимо успокоява гальовния домашен любимец. Може да се окаже, че харесва джаз, реге или пък пиано. Нищо чудно пък и мъркащият приятел да се окаже рокаджия.

Все пак, ако искате да създадете музика или плейлист за котката си с цел да я успокоите, докато ви няма - концентрирайте се на спокойна музика и честоти, които тя харесва - пиано, флейта, арфа са много подходящи инструменти и дори изследването забелязва, че те могат да се харесат на котката ви.

Не бива да забравяме, че мъркащите приятели имат фино настроени сетива - те са много по-чувствителни на звуци и миризми от нас. За да им подейства музиката успокояващо и приятно, трябва да открием подходящ ритъм, честота и стил, който евентуално би им се харесал. В мрежата има доста голяма информация от мелодии и звуци, които са в „жанр котешка музика". Остава да видите дали мъркащият приятел ще му хареса!

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Как да успокоя котката ми по време на новогодишната заря

Виж още