Можем ли да използваме бебешки шампоан върху котка

котка се къпе Снимка: iStock

Н а много котки не им е особено приятно да бъдат къпани, но понякога това е необходимо. Хубавото е, че повечето гальовни животни може и никога да не се нуждаят от измиване с шампоан, но ако котката ви има кожно заболяване, което трябва да се лекува, била е на разходка навън и хубаво се е изцапала или имате дългокосместа котка, която се нуждае от периодични бани или поради някаква друга причина се налага да го правите - важно е да използвате продукти за домашни любимци и в частност за котки.

За да не инвестирате в котешки шампоан, а имате бебешки такъв на разположение може да се питате - дали може да го използвате за гальовния приятел. Отговорът на този въпрос е обаче е - по-скоро не.

Може ли да използвате бебешки шампоан за котката си, или това трябва да се избягва?

котка се къпеСнимка: iStock

Бебешкият шампоан може да изглежда като чудесна идея за къпане на котката. В крайна сметка, ако е достатъчно нежен за бебета, значи трябва да е подходящ и за котки, нали?

Dogsandcats.bg

Бебешкият шампоан е нежен, но е създаден, за да щади кожата на бебетата, а не на котките.

РН на нашата кожа е около 5,5 и бебешкият шампоан е разработен така, че да съответства на това ниво, за да не предизвиква дразнене или изсушаване.

От друга страна, рН на кожата на котката е по-скоро 7,5, така че тя е по-алкална. Използването на шампоан като бебешкия с по-киселинно рН от това на кожата на котката ви може да причини сухота, сърбеж и потенциално котката ви да се чувства по-малко комфортно, отколкото преди да я изкъпете!

Какво да кажем за други човешки шампоани?

котка се къпеСнимка: iStock

Не бихме препоръчали използването на нито един вид човешки шампоани за гальовните домашни любимци. Както казахме - неслучайно те са разработени специално за хора, а котешките - за котки.

Хората и мъркащите животни имаме различни нужди за кожата, а смесването на шампоаните може само да предизвика нежелани реакции. Вие със сигурност не бихте искали да се къпете с котешки шампоан, следва обратното също да е валидно.

Ако все пак отчаяно трябва да измиете котката си, защото се е изцапала с нещо, но нямате шампоан за котки, водата би била добра опция. В случай че това не помогне - страхуваме се, че ще трябва да изтичате до близкия зоомагазин. И все пак бебешкият шампоан може да е нелоша алтернатива, но само в краен случай, когато наистина нямате друг избор.

Виж още